20 milioane de euro de la ADR, pentru clădiri de patrimoniu. Opera poate primi bani

opera

foto: Arhivă

Clădirea operei și a teatrului național din Timișoara are șanse să fie reabilitată cu bani europeni. ADR Vest a alocat, pentru zona de patrimoniu cultural, peste 20 de milioane de euro. Banii pot fi folosiți doar pentru obiective clasa A, listate conform legii.

Apelul de proiecte „Patrimoniu cultural” pentru Regiunea Vest – județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș are alocată o sumă totală de 20,5 milioane de euro. Pot solicita acești bani „unitățile administrativ teritoriale: județ, municipiu, oraș; UAT-urile în calitate de lider de proiect în parteneriat cu instituții publice, unități de cult, ONG-uri”.

„Sunt obiective de patrimoniu cultural de categoria A, listate în lege. Trebuie să fie încadrate ca obiective de patrimoniu, pe componenta de patrimoniu cultural. Aici finanțăm și restaurarea lor, dar și introducerea în circuitul cultural turistic”, explică Georgiana Radac, directoare Direcția Generală Autoritate de Management PR Vest 2021-2027.

Obiectivele de patrimoniu clasa A sunt prevăzute în Lista Monumentelor Istorice / LMI, pe fiecare județ în parte. Prima LMI a fost întocmită în 2004, în baza Legii 422/2001, fiind actualizată în 2010 şi 2015. Din punct de vedere structural, monumentele sunt grupate în patru categorii: monumente de arheologie, monumente de arhitectură, monumente de for public și monumente memoriale şi funerare.

În Timiș, Lista Monumentelor Istorice include 340 de obiective, în Caraș-Severin – 832, în Arad – 417, iar în Hunedoara – 518.

Doar o mică parte dintre acestea sunt de clasă A. În Timișoara sunt incluse în această categorie, de exemplu, Abatorul, Palatul Dicasterial, Casa Prințului Eugeniu de Savoya, ansamblul Liceului Piarist, Centrala hidroelectrică, spitalul și biserica Mizericordienilor, Fabrica de bere, claustrul Mănăstirii Franciscanilor, Palatul Baroc, Domul romano-catolic, Teatrul Național sau Castelul Huniade.

Castelul Huniade nu primește bani

Reamintim, apelul de finanțare se adresează exclusiv UAT-urilor care dețin astfel de clădiri de clasă A. Castelul Huniade, care este proprietatea CJ Timiș, sare din schemă încă de la început.

„Nu poate primi bani, între altele, pentru că au pierdut deja o finanțare. Dar oricum au primit finanțare pe PNRR”, explică Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

„Avem două condiții: nu finanțăm proiectele reziliate pe POR 2014-2020 și nu finanțăm proiectele care au primit finanțare deja prin noi. Vrem să încurajăm și alte proiecte să își dea drumul și să se dezvolte”, completează Georgiana Radac.

Până acum, a fost consolidată aripa de nord-vest a Castelului Huniade, într-un șantier finanțat integral din bugetul CJ, care a început în 2006. Lucrările au fost oprite și reluate în repetate rânduri, au fost mai multe probleme, iar recepția a fost semnată, cu chiu, cu vai, în iulie 2019. La finalul anului 2014 însă, CJ a pierdut un proiect cu finanţare europeană, în valoare de aproximativ 10 milioane euro, pentru restaurarea castelului.

Opera Națională e eligibilă

Poate beneficia însă de bani clădirea Teatrului / Operei Naționale, care este în proprietatea Primăriei Timișoara și nu este într-o stare grozavă. A fost refăcută, cu bani de la bugetul local, doar fațada, în timp ce laturile de pe străzile Alba Iulia și Mărășești nu au mai fost reparate de multă vreme.

Sunt vizibile, de altfel, suprafețe destul de mari de pe care este căzută – și continuă să cadă – tencuiala. Prima condiție este ca primăria să aibă un proiect viabil, pe care să-l poată depune anul viitor la finanțare. Mai trebuie spus că apelul de finanțare este competitiv, deci proiectele vor trece printr-o evaluare.

Șantierul la fațada Operei s-a desfășurat în perioada 2019 – 2022. În 2016, PMT încerca să se apuce de reabilitare, dar stabilise o sumă de numai aproximativ 140.000 de euro pentru această lucrare. În urma expertizelor, s-a constatat că este insuficientă, așa că, în iunie 2019, în SEAP a fost publicată licitația de „lucrări suplimentare pentru reabilitarea fațadei placata cu travestin de la Palatul Culturii Timișoara – Piața Victoriei”. Aceasta a fost câștigată la un preț de 4,6 milioane de lei, cu TVA.

About Post Author