1978, ultima premieră a anului la Teatrul Maghiar. Mai multe… premiere într-un singur spectacol

1978

Spectacolul „1978” în regia lui Tomi Janežič va avea premiera joi, 7 decembrie, într-o clădire a UPT, nefolosită de mulți ani. E prima montare a regizorului sloven în România și este o ficțiune documentară bazată pe poveștile personale ale actorilor și ale regizorului.

Spectacolul „1978” este atât ultima premieră a anului la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, cât și cea dintâi montare a renumitului regizor sloven Tomi Janežič în România. Janežič a fost prezent de mai multe ori cu producțiile sale la Festivalul Euroregional TESZT, organizat de Teatrul Maghiar.

„1978” face parte dintr-o serie de 12 spectacole reunite sub genericul Destin(y)ation, produse de teatre din mai multe țări pentru a fi prezentate în 2025 în Capitala Culturală Europeană Nova Gorica/Gorizia (Slovenia/Italia), unde s-a născut regizorul.

Simona Semenič, autoare cunoscută slovenă, cu care Janežič a colaborat deja, scrie 12 piese miniaturale care vor face legătura dintre cele 12 spectacole despre copilărie, transgeneraționalitate, granițe, schimbări socio-politice, război etc.

Încă un spațiu recuperat pentru cultură

Spectacolul vorbește despre România anilor 1970 și este o poveste despre comunismul dintr-un apartament românesc, conectat la evenimente locale și globale care fac legătura dintre Timișoara și Gorizia, ambele pe vremuri parte din Imperiul Habsburgic. Din distribuţie fac parte: Balázs Attila, Borbély B. Emília, Császár Mónika, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Mátyás Zsolt Imre, Simó Emese, Szöllősi Eszter, Vajda Boróka. Decorul st creat de Branko Hojnik, din Slovenia, iar costumele, de Marina Sremac, din Serbia.

Spectacolul mai marchează o premieră: se va desfășura într-unul din fostele sedii ale Facultății de Hidrotehnică a UPT din Calea Ghirodei nr. 32, nefolosit de foarte mult timp. Clădirea are un potențial imens ca spațiu teatral itinerant și va fi repusă în folosință în urma unui efort considerabil depus de echipa Teatrului Maghiar în această perioadă. Organizatorii vor asigura transportul din centrul orașului până la locul spectacolului și înapoi.

A doua reprezentație va avea loc în 8 decembrie. Spectacolul „1978” va fi interpretat în maghiară, cu traducere în română și engleză. Biletele vor putea fi achiziţionate în curând de la Casa de Bilete a Teatrului sau online. Invitația la premiera „1978” este inclusă în abonamentul „KultCard – de 70 de ani împreună”.

About Post Author