18 spitale din România, atacate de hackeri. Unul e din Timișoara

sursa foto: Mika Baumeister / Unsplash

Blocaj în mai multe spitale din țară, în urma unui atac cibernetic. Au fost afectate 18 unități medicale, care nu au mai putut accesa sistemul informatic. În Timișoara este în această situație Institutul de Boli Cardiovasculare, de la Pădurea Verde.

Medicii și personalul medical din 18 spitale din țară au fost obligați luni să se întoarcă la creion și fișă de observație pe hârtie. În urma unui atac cibernetic, spitalele au rămas fără acces la sistmul informatic care le gestiona internările și externările.

„În cursul nopții de 11 spre 12 februarie a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate. Unitățile medicale afectate de atacul cibernetic sunt: Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București, Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga, Spitalul Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare, Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Constanța, Institutul Oncologic «Prof. Dr. Al. Trestioreanu» București (IOB), Spitalul Militar de Urgență «Dr. Alexandru Gafencu» Constanța, Spitalul Municipal Sighetu Marmației, Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul Clinic C.F. nr. 2 București, Institutul Clinic Fundeni, Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași), Spitalul Județean de Urgență Buzău, ​Spitalul Județean de Urgență Slobozia, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Municipal Medgidia și Spitalul Județean de Urgență Pitești”, a trasmis Ministerul Sănătății.

Incidentul este investigat de specialiști IT, inclusiv experți în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică. și sunt evaluate posibilitățile de repunere în funcțiune. Au fost activate măsuri de prevenție excepțională și pentru spitale care nu au fost afectate de atac.

About Post Author