18 milioane de lei / an în plus la salarii, pentru angajații Primăriei Timișoara și ai instituțiilor din subordine

salarii

sursa foto: Unsplash / Emil Kalibradov

Cam 3,6 milioane de euro pe an va costa bugetul local majorarea salariilor din Primăria Timișoara și instituțiile din subordine. A fost publicat în Monitorul Oficial decretul de promulgare, de către președintele României, a legii de aplicare a OUG 115/ 2022.

Guvernul a aprobat în decembrie ordonanţa de urgenţă „privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”. Actul normativ prevede, practic, majorarea cu 10% a drepturilor salariale ale personalului din sectorul bugetar, prin introducerea unui paragraf nou în legea-cadru de salarizare. Aceasta stabilește că indemnizațiile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de CJ, la care se raportează salariile din administrația locală, se calculează după un coeficient înmulțit cu salariul minim brut pe țară pentru anul precedent. Din 2019 însă nu s-a mai întâmplat acest lucru.

USR a atacat la Curtea Constituțională legea privind aprobarea OUG 115 / 2022, însă sesizarea i-a fost respinsă. A urmat promulgarea de către președintele Klaus Iohannis, iar acum decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Cât se scoate extra din bugetul local

„Indemnizațiile demnitarilor (primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene) vor crește, prin raportarea coeficienților acestora (prevăzuți în Anexa IX la Legea nr. 153/2017) la salariul minim brut din anul 2021, adică 2.300 lei. Până acum, raportarea pentru demnitari s-a făcut la salariul minim brut din 2019, 2.080 lei. Ca o consecință directă, vor crește toate salariile angajaților din Primăria Timișoara și de la toate serviciile publice aflate în subordinea CL Timișoara”, spune liderul de sindicat Tiberiu Negrei.

Ce înseamnă acest lucru în cifre? Potrivit administratorului public Matei Creiveanu, în acest moment, suma totală plătită, lunar, pentru salarii doar în Primăria Timișoara este de 4,9 milioane de lei. Creșterea pe lună va fi de 500.000 de lei, adică de 6 milioane de lei pe an.

Cu tot cu serviciile publice – Direcția de Asistență Socială, Poliția Locală, Serviciul Timpark – suma alocată, în prezent, pentru salarii, de la bugetul local, este de aproximativ 19 milioane de lei / lună. Creșterea lunară va fi de circa 1,5 milioane de lei, în total 18 milioane / an.

About Post Author