157 milioane de euro de la ADR, pentru mobilitate urbană. Adică transport public civilizat în Regiunea Vest

adr

Șase noi apeluri de proiecte din Programul Regional Vest 2021-2027 au fost lansate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest. Acestea sunt din axa Intervenția Regională 4.1 – Mobilitate urbană sustenabilă. Sunt de dat 157 milioane de euro.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a publicat ghidul solicitantului de finanțare pentru șase apeluri din Intervenția Regională 4.1 – Mobilitate urbană sustenabilă. Peste 157 de milioane euro vor fi disponibili, sumă care include alocarea din FEDR, alocarea de la bugetul de stat și contribuția proprie a fiecărui solicitant de finanțare, care trebuie să fie de minimum 2% din valoarea totală eligibilă a investiției.

Pot depune proiecte administrațiile din municipiile și orașele Regiunii Vest, singure sau în parteneriat, inclusiv în parteneriat cu consilii județene sau comune. Valoarea unui proiect este diferită în funcție de tipul unității adminstrativ-teritoriale, fiind cuprinsă între 500.000 și 20 de milioane de euro.

Cum se împart banii

Două apeluri de proiecte necompetitive

  • 105,30 milioane euro pentru municipiile reședință de județ și municipiile din Regiunea Vest, fără municipiile din ITI Valea Jiului
  • 17,35 milioane euro pentru municipiile și orașele din ITI Valea Jiului

Patru apeluri de proiecte competitive

  • 10,29 milioane euro pentru orașele din județul Arad
  • 10,40 milioane euro pentru orașele din județul Caraș-Severin
  • 5,40 milioane euro pentru orașele din județul Hunedoara, fără orașele din ITI Valea Jiului
  • 8,62 milioane euro pentru orașele din județul Timiș

Banii pot fi folosiți pentru construirea, modernizarea, reabilitarea, extinderea infrastructurii de transport urban curate – linii de tramvai și troleibuz; dezvoltarea și modernizarea infrastructurii pentru transportul nemotorizat: piste de cicliști, inclusiv realizarea de parcări/stații pentru biciclete pe traseul acestora, trasee pietonale generate exclusiv de investițiile în infrastructura de transport public sau transport nemotorizat; achiziționarea de tramvaie, troleibuze, autobuze, microbuze, de tipul ,,zero emisii”, pentru transport urban curat, inclusiv dezvoltarea infrastructurii de combustibili alternativi/ stații de încărcare pentru acestea; dezvoltarea sistemelor de bike-sharing, achiziția de biciclete sau a altor mijloace de transport ecologice; dezvoltarea de sisteme inteligente de transport, e-ticketing, management de trafic, management al flotei; dezvoltarea, extinderea, modernizarea, reconfigurarea stațiilor de transport public, inclusiv a stațiilor și conexiunilor intermodale.

Perioada de depunere a proiectelor începe în 5 august 2023, ora 8, și se va încheia în 5 aprilie 2024, ora 8.

ADR Vest a lansat vineri primul apel de proiecte din cadrul PR Vest – cel aferent componentei Drumuri Județene, pentru care vor fi disponibili peste 100 milioane de euro prin PR Vest.

About Post Author