14 milioane de euro de la ADR Vest, pentru Piața Traian. Primăria a semnat contractul de finanțare

piața traian

foto: Arhivă

Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest și ai Primăriei Municipiului Timișoara au semnat luni contractul de finanțare pentru regenerarea urbană a zonei Piața Traian. Va dura câțiva ani, la capătul cărora patru piețe și 14 străzi vor căpăta o nouă viață.

Cartierul istoric Fabric se va transforma radical în urma unei investiții realizate cu ajutorul Programului Regional Vest. Proiectul are o valoare totală de 34 milioane de euro, din care peste 14 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. El prevede transformarea zonei istorice într-una modernă, cu spații dedicate comunității și acces facil la Canalul Bega.

„Regenerarea urbană a cartierului Fabric va fi un exemplu elocvent de cum fondurile europene pot transforma nu doar infrastructura, ci și calitatea vieții comunităților locale. Am văzut ce beneficii a adus Timișoarei transformarea centrului istoric al orașului, realizată tot cu bani europeni, iar investiția din jurul Pieței Traian este cel puțin la fel de ambițioasă. Cu ajutorul ei, nu doar că vom proteja și revitaliza un patrimoniu istoric deosebit, dar vom crea un spațiu urban adaptat nevoilor contemporane – mai verde, mai accesibil și mai atractiv”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Ce urmează să se schimbe în Piața Traian

Peste 57.000 mp de spații publice vor fi reabilitați, incluzând piețele Traian, Romanilor, Petru Rareș și Acad. Corneliu Micloș, dar și Bd. 3 August 1919 (parțial), precum și străzile Ion Luca Caragiale, Doctor Gheorghe Marinescu, Episcop Joseph Lonovici, Rabin Dr. Ernest Neumann (fostă Str. Episcop Joseph Nischbach), Dacilor, Ștefan cel Mare (parțial), Anton Pann, Titel Petrescu, Costache Negruzzi (parțial), Petre Ispirescu, Ecaterina Teodoroiu (parțial), Zăvoi și Ion Mihalache.

Reconfigurarea zonei prevede eliminarea traficului de tranzit din Piața Traian, introducerea mai multor sensuri unice și transformarea unor străzi în zone pietonale sau semipietonale. Zona pietonală va fi mai mare cu peste 6.000 de metri pătrați decât în prezent și va avea trei fântâni arteziene. Totodată, vor fi create piste de biciclete pe cinci străzi, iar cea de pe bd. 3 August va fi cu dublu sens. Suprafața permanent carosabilă va fi redusă la un sfert din cea existentă, transportul public cu tramvaiul va fi prioritizat, iar liniile de tramvai vor fi reabilitate.

Proiectul de regenerare urbană a Zonei Traian ar urma să fie finalizat în 32 de luni. Primăria urmează să prevadă în buget restul de bani pentru această investiție și să pornească licitația de execuție. Proiect tehnic și autorizație de construire există deja.

About Post Author