111 și Sigma, expoziție de final de an, la Muzeul Națională de Artă
Sfârșitul de an aduce, la Muzeul Național de Artă Timișoara, un eveniment remarcabil. Se împlinesc 55 de ani de la înființarea grupului Sigma, care vor fi marcați prin deschiderea unei expoziții care o are drept curator pe Ileana Pintilie.
Expoziția „Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma (1966-1981)” recontextualizează un moment de referință în istoria mișcării artistice timișorene. Evenimentul marchează 55 de ani de la înființarea grupului Sigma și își propune să pună în valoare creația artiștilor ce au constituit grupul 111 – Ștefan Bertalan, Roman Cotoșman, Constantin Flondor și, ulterior, grupul Sigma = Ștefan Bertalan, Constantin Flondor, Doru Tulcan, Ion Gaita, Rusu Elisei și matematicianul Lucian Codreanu.
Prin activitatea lor artistică, recunoscută național și internațional, dar și prin activitatea pedagogică, ei au influențat generații întregi de tineri plasticieni și arhitecți. Conceptul curatorial pune într-o lumină nouă originalitatea celor două grupuri timișorene, dedicate cercetării vizuale și experimentului artistic, dominate de un puternic caracter interdisciplinar.
Artiștii celor două grupuri au imaginat proiecte vizuale îmbinând structuri inovatoare din punct de vedere formal cu dezideratul de a le integra în spațiul urban. Turnul informațional, un proiect care ar fi trebuit să devină un punct nodal în centrul orașului și să difuzeze electronic cele mai recente știri și informații, a rămas doar o utopie.
***
Echipa proiectului este formată din dr. Ileana Pintilie, curatorul expoziției, dr. Andreea Palade Flondor, coordonator de proiect din partea UVT, și Aura Bălănescu, manager de proiect.
Expoziția „Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma (1965-1981)” grupează lucrări semnificative din colecția Muzeului Național de Artă din Timișoara, dar și lucrări mai puțin cunoscute, beneficiind de un design expozițional conceput de arhitectul Radu Mihăilescu. În expoziție se regăsesc o serie de video-interviuri cu artiștii, realizate de Ileana Pintilie și Grațian Gâldău. Ea va putea fi vizitată din 27 decembrie.