100 ani în alb-violet. Dan Păltinișanu, erou de murală / FOTO

dan păltinișanu

Una dintre legendele lui Poli Timișoara a devenit, acum, la un secol de la înființarea clubului, personaj principal al unei murale de mari dimensiuni. Fiul și nepotul lui Dan Păltinișanu au asistat la dezvelirea lucrării semnate Viktor Void.

Povestea centenarului Politehnicii merge mai departe, cu un nou episod. După concertul unic al Filarmonicii Banatul alături de formația Noi din Banat, a venit rândul artei stradale de a scrie o nouă filă a acestei istorii. Ilustratorul urban Viktor Void a ales să reprezinte unul dintre simbolurile grupării timișorene: căpitanul Dan Păltinișanu. Pe fațada căminului 11C din Complexul Studențesc, Viktor Void a realizat o murală de mari dimensiuni care îl înfățișează pe cel căruia druckerii i-au spus „Tata Mare”. De numele lui Păltinișanu se leagă, printre altele, unul dintre golurile rămase în legenda clubului alb-violet, în meciul cu Celtic, pe 1 octombrie 1980.

Dan Păltinișanu ar fi împlinit, în martie 2021, 70 de ani. A plecat însă din această lume în 1995, la aproape 44 de ani. „Tata Mare”, născut în București, a venit la Poli în sezonul 1973 / 1974. În scurt timp a devenut preferatul suporterilor și căpitanul echipei. La finele sezonului 1979 / 1980, Poli Timișoara juca finala Cupei României, plecând cu șansa a doua în fața Stelei. Alb-violeții s-au impus în prelungiri, când Păltinișanu a marcat pentru 2-1.

„Am crescut cu Poli în casă”

Lucrarea din Complexul Studențesc a fost dezvelită în prezența fiului și nepotului fostului mare jucător al Politehnicii.

„E o mare bucurie pentru mine, mai ales pentru că e în Complexul Studențesc. E un loc care e legat cumva și de stadion. Am acea fotografie cu tata, care a servit drept model, și pot să spun că seamănă foarte bine. Poli, pentru mine, înseamnă enorm. Am crescut cu Poli în casă, cu meciurile lor, am fost pe stadion de mic copil, iar faptul că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la înființare nu poate fi decât un moment de mândrie. Aș vrea să le urez mulți ani celor de acolo, să ne vedem cât mai mulți pe stadion sănătoși și să se recreeze acea atmosferă care era odată, pentru ca și cei mai tineri, cum e fiul meu de pildă, să înțeleagă ce înseamnă Poli cu adevărat!”, spune Dan Păltinișanu, la rândul lui fost jucător de baschet.

Viktor Void este ilustrator urban și graphic designer în Birmingham. Stilul lui împrăștie contururi, palete de culori limitate și forme simple pe pereți, pixeli sau papetărie, iar desenele sale se găsesc în mai multe locuri din Europa. Proiectul din acest an cuprinde și lansarea, în mediul on-line, a unui catalog de peste 100 de pagini în care jurnaliștii sportivi Adrian Schindarli, Gabriel Toth, Levente Balint și Valentin Silaghi au strâns cele mai interesante povești din istoria de 100 de ani a clubului timișorean.

SPORT21 este un proiect cultural co-finanțat de Consiliul Județean Timiș și cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

About Post Author