1 iunie: se deschid terasele, se reiau spectacolele în aer liber și se poate ieși din localitate fără declarație

iohannis

De la 1 iunie vor fi deschise terasele și se va putea circula între localități fără declarație pe propria răspundere. Va fi reluat transportul internațional rutier și feroviar și devin posibile spectacolele în aer liber, cu cel mult 500 de spectatori.

Măsurile suplimentare de relaxare în România au fost anunțate joi după-amiază de președintele Klaus Iohannis. Acesta a avertizat însă că trebuie să fim în continuare atenți, pentru că nu se poate vorbi despre o reducere semnificativă a cazurilor de coronavirus în România.

„În ce privește, totuși, măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Începând din 1 iunie, câteva activități care până acum au fost interzise vor redeveni posibile. Astfel, de la 1 iunie se redeschid terasele. Este însă clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale și acestea vor fi comunicate. Mesele vor trebui să fie la cel puțin doi metri, vor putea să stea maximum patru persoane la o masă (…) De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de cel puțin doi metri între scaunele de plajă.

Tot de la 1 iunie va fi reluat transportul internațional, rutier și feroviar, în condiții, sigur, de siguranță, de distanțare și de igienă. Tot de la 1 iunie, vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele care sunt impuse de regulile de distanțare (..) În ce privește deplasările în afara localității, acestea de la 1 iunie vor fi libere. Nu mai fi nevoie de declarație”, a spus Klaus Iohannis. Vor putea fi organizate, de asemenea, competiții pentru sporturile care se practică în aer liber, mai puțin sporturi de contact.

Cum se țin examenele naționale

Evaluarea Națională începe în 15 iunie, așa cum a fost planificat, după care vor avea loc examenele de bacalaureat. „Este posibil să fie copii care sunt bolnavi atunci când se ține examenul. Este posibil să vină copii la școală pentru examen și la termometru să se constate că au febră și nu pot să intre la examen (…) Evaluarea Națională se ține, începând din 15 iunie.

Pentru copiii însă care sunt bolnavi, care sunt găsiți cu febră la intrarea în școală, sunt izolați împreună cu familia, care sunt într-o localitate sau într-un cartier care este în carantină, pentru aceștia, deci pentru motive medicale și de carantină, și numai pentru aceștia, se organizează o a doua sesiune de Evaluare Națională, începând din 29 iunie”, a anunțat președintele.

Potriviyt acestuia, în cazul bacalaureatului se va proceda în același mod pentru tinerii care sunt bolnavi, izolați sau în carantină.

About Post Author