1 ianuarie, ziua Sfântului Vasile cel Mare

vasile

Celebrat pe 1 ianuarie, Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox. A făcut o mulțime de minuni și i-a ajutat pe cei săraci.

Sfântul Vasile s-a născut în 330, în Capadocia, într-o familie cu nouă copii, din care cinci au devenit, ulterior, sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe. A studiat la Cezareea Capadociei, la Constantinopol și Atena, iar în 356 a devenit profesor de retorică. A renunțat însă la această carieră și a intrat în monahism. Regulile monahale scrise de Sf. Vasile au rămas, în Biserica Răsăriteană, temelia organizării vieții mănăstirești.

Sfântul Vasile cel Mare a fost primul ierarh care a întemeiat azile și spitale pentru ajutorarea celor săraci și neputincioși. În fiecare duminică, după slujbă, făcea câte o minune. La 1 ianuarie 379, el s-a mutat la cele veșnice, săvârșind o ultimă minune. Doctorul care îl îngrijea era un păgân care refuza să se boteze. În ajun de Anul Nou, el i-a spus sfântului că, până la apusul soarelui, trebuie să se pregătească de călătoria fără întoarcere. Sfântul Vasile l-a pus să jure că va accepta să se boteze, dacă el, bolnavul aflat pe moarte, va trăi până a doua zi. În zori, doctorul s-a întors și l-a găsit îngenuncheat la icoană. La înmormântarea sfântului a participat o mulţime de creştini şi păgâni, dovadă a marii sale popularităţi.

Liturghia Sfântului Vasile cel Mare este oficiată în Biserica Ortodoxă de zece ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în joia și sâmbăta din Săptămâna Patimilor, în ajunul Crăciunului și Bobotezei și la 1 ianuarie.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului de Interne, aproape 600.000 de români își sărbătoresc onomastica. (sursa foto: www.basilica.ro)