Mesaj dinspre Casa Mühle: Sper că nu ați uitat de mine, dragilor! Vreau să înfloresc din nou!

Casa Mühle

Casa Mühle, devastată de nepăsarea autorităților și proprietarilor, e vie în memoria timișorenilor. Joi dimineață, pe gardul fostei vile a florarului imperial au fost prinse două bannere. Textul care le însoțește este: „Sper din toți suferarii că nu ați uitat de mine, dragilor! Vreau să înfloresc la loc!”.

Act artistic inedit la Casa Mühle. Două bannere care ilustrează gloria apusă a locuinței florarului imperial Wilhelm Mühle au „răsărit” pe gardul clădirii. „Sper din toți suferarii că nu ați uitat de mine, dragilor! Vreau să înfloresc la loc!”, scrie pe acestea.

Primăria Timişoara obținea, în decembrie 2016, o victorie în cazul Casa Mühle. Curtea de Apel obliga proprietarii să readucă imobilul la starea inițială din 2012. În mai 2012, Ionel Stancu, proprietarul de la acea vreme, a vrut să demoleze parțial casa și s-o reconstruiască. Lucrările au fost oprite de autorităţi, iar proprietarului i s-a pus în vedere să ia anumite măsuri, dar asta nu s-a întâmplat. Primăria Timişoara l-a acţionat apoi în instanţă, pentru a-l obliga să readucă imobilul la starea inițială. Demersului PMT s-a alăturat Liga Bănăţeană, prin intermediul Asociaţiei pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor (ProDoMo).

Doar promisiuni peste promisiuni

Casa Mühle este în continuare doar o ruină bătută de vânturi. În iulie 2019, primarul Nicolae Robu anunța că s-a întâlnit cu proprietarii. „A fost proprietarul la primărie, am discutat în termeni ultimativi subiectul readucerii clădirii în forma inițială și îngrijirii zonei. S-a angajat că va face lucrurile acestea. A cerut să nu se treacă la expropriere, pentru că s-au hotărât să pună ei în aplicare sentința. Dacă au autorizația de construcție, după ce obțin avizele va trebui să treacă la treabă (…) Nu am analizat cât timp (…) hai să zicem că în maximum două luni trebuie să se apuce”, spunea edilul.

Singura „lucrare” care s-a făcut a fost cosirea buruienilor, ajunse la înălțimea unui stat de om. Tot în acest an, Consiliul Județean Timiș a anunțat că face o expropriere. Pentru asta era nevoie întâi de o comisie, însă s-a renunțat repede la ideea. Cei de la CJ au realizat că există o sentință care trebuie pusă în aplicare și abia apoi s-ar putea ajunge la exproprieri.

Wilhelm Mühle, născut în 1844, în Boemia, a învățat arta de a face… artă din flori în Cehia și Germania. În 1866 s-a stabilit la Timișoara, unde a devenit grădinarul-şef al lui Wenceslas Franz Niemetz, cel mai mare cultivator de flori din oraş din acea vreme. Mühle s-a căsătorit cu fiica lui Niemetz şi, în 1876, a preluat afacerea socrului său. În acea perioadă a construit ceea ce astăzi este cunoscut drept Casa Mühle.

UPDATE: Cele două bannere sunt parte a proiectului Heritage of Timișoara, al Asociației Prin Banat. Aceasta derulează, în weekend, mai multe acțiuni în Elisabetin, cartier istoric în care se află și Casa Muhle. „Am urmărit să readucem în atenția publicului larg și mai ales a factorilor decidenți Casa Muhle. Ne-am dorit să repornim discuții în jurul soartei acestui imobil atât de valoros pentru moștenirea culturală a Timișoarei. Nu am uitat-o și sperăm că nici voi nu ați uitat-o. Așa cum spune și mesajul lucrării lui Andrei Puică, speranța noastră este că această poveste, care se derulează deja prea mult timp, să aibă un deznodământ fericit”, spun cei de la Prin Banat.

Robu trimite Poliția Locală

Pe de altă parte, primarul Nicolae Robu admite că, de la discuția purtată în vară cu proprietarii casei, nu mai știe nimic despre soarta acesteia. „Nu știu care este stadiul acum, nu m-a mai căutat proprietarul, nu știu ce a făcut. O să trimit Poliția Locală să constate la fața locului dacă se face ceva și apoi să-l caute pe proprietar. Eu voi propune să se treacă la expropriere”, afirmă edilul. Mihai Ion Nelson, actualul proprietar al Casei Muhle, are o autorizație de construcție valabilă, emisă în 27 august 2019. Aceasta prevede aducerea clădirii la starea inițială. Arhitecții contractați de Nelson au estimat lucrări de 285.600 de lei.

About Post Author