18 ianuarie 2021

Colterm, extremă urgență. Fritz i-a scris lui Orban: Trăiește de la o săptămână la alta, pentru a plăti facturi

colterm

Primăria Timișoara cere ajutor de la guvern, pentru Colterm. Societatea de termoficare va costa bugetul local, în sezonul rece, peste 14 milioane de euro, sumă care nu include datoriile istorice. E ultima iarnă în care se mai poate așa.

Colterm este piatra de moară atârmată de „gâtul” Primăriei Timișoara, iar noua administrație a făcut calculele și e deloc de bine. Dominic Fritz a anunțat, marți, că a cerut sprijin de la guvern, pentru ca abonații Colterm să poată trece iarna cu bine.

„Am trimis un memorandum către Guvernul României, prin Asociația Municipiilor din România. Efectiv Colterm trăiește de la o săptămână la alta pentru a plăti factura de gaz și cărbune. Depinde mai mult sau mai puțin 100% de subvențiile virate din contul primăriei. Ca să trecem peste această iarnă, doar pentru gaz, cărbune, electricitate, o să avem nevoie de 69 de milioane de lei. E o sumă uriașă, care nu include datoriile pe care le avem, datoriile istorice, care sunt de 136 milioane de lei”, a anunțat primarul Timișoarei.

Scrisoare și către parlamentari

Nu înseamnă că PMT nu poate plăti, dar efortul financiar va avea efect de bumerang asupra capacității municipalității „de a plăti alte facturi și alte necesități”.

Fritz a cerut și ajutorul parlamentarilor de Timiș. „Am scris și o scrisoare către toți parlamentarii de Timiș, ca să susțină alocarea din fondul de rezervă al guvernului a unor sume de bani cu care putem să trecem prin această iarnă. Sper că vom primi susținere din partea tuturor parlamentarilor, indiferent de culoarea politică”, mai spune acesta.

A venit însă și avertismentul primarului: Colterm nu mai poate continua așa. „Vreau să spun foarte clar că, deși eu personal și echipa mea vom face tot posibilul să trecem prin această iarnă cu Colterm, fără să aibă efect negativ asupra populației, va fi ultima iarnă în care putem să procedăm așa. Colterm are nevoie de un nou început. De o altă strategie, economică, tehnologică și trebuie să devină pe termen lung o companie sănătoasă. Am început deja discuții inclusiv cu Banca Mondială, despre acest proiect, și cu alți experți”, afirmă Fritz.

Doar „mănâncă” bani

Edilul șef încă nu a prezentat detalii despre cum va deveni Colterm o societate profitabilă. E cert că ea „înghite” sume uriașe de la bugetul local. Numai în aprilie 2020, PMT a girat din nou societatea, pentru plata certificatelor de gaze cu efect de seră, cu 20 de milioane de lei, iar CL a fost de acord cu acoperirea, de la bugetul local, a „pierderilor induse aferente anului 2019”, adică alte 46,2 milioane de lei. Asta, după ce, în februarie 2020, PMT primăria s-a angajat să plătească în avans aproape 45 de milioane de lei, către E.ON Energie România, pentru gaz.

Rămâne de văzut cum va răspunde guvernul liberal la solicitarea făcută de primarul Dominic Fritz și dacă PNL va trece peste frecușurile locale, punând pe primul loc… binele timișorenilor. USR PLUS și PNL nu reușesc să se înțeleagă asupra funcțiilor de viceprimari și vicepreședinți la CJ Timiș. Ultimul episod din acest „război” s-a consumat luni seară.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: