Zile grele la Victor Babeș. Dr. Musta: Trăim într-o mare presiune, din cauza numărului mare de cazuri

Covid

E plin la „Victor Babeș”, iar medicii de aici trebuie să decidă care pacienții trebuie internați și care pot fi lăsați acasă. Dr. Virgil Musta spune că sunt vremuri grele, dar după deschiderea celorlalte „zone roșii”, în alte spitale, lucrurile ar putea fi gestionate puțin mai bine. Presiunea rămâne însă.

La Spitalul „Victor Babeș” erau internați joi 133 pacienți cu Covid. Unitatea sanitară este plină, iar medicii s-au văzut puși în situația de a refuza internarea cazurilor mai puțin grave. „Este dificil și pentru noi (să redirecționăm pacienți – n.r.). Sunt cazuri grave și poate competența altor spitale sau posibilitățile terapeutice nu sunt la fel de bune ca la noi. Atunci avem o mare dilemă: cum putem să preluăm acești pacienți, să vedem care dintre pacienții noștri pot fi direcționați spre alt spital. E o decizie greu de luat, atâta timp cât pacienții vin și plâng la ușa spitalului, că doresc să se interneze și noi le spune că ne pare rău, dar nu mai avem niciun loc (…) E o presiune extraordinară asupra conștiinței noastre și asupra psihicului nostru”, spune dr. Virgil Musta.

În următoarea perioadă vor fi deschise două noi „zone roșii”: la Spitalul Județean și la Clinica ASCAR. Gestionarea acestora va fi o provocare, spune dr. Musta, însă există deja soluții.

„Vom avea ajutoare, noi vom coordona activitatea, vor fi medicii din spitalele respective, pentru că este o activitate medicală. Lucrurile de specialitate le hotărâm noi. Avem și posibilitatea să oferim platforma noastră, Pandemic Control. Pe baza investigațiilor pe care le fac pacienții, conform protocolului, poate fi evaluată starea pacientului și face în același timp și recomandări de terapie. Permite și medicilor cu experiență mai mică să managerieze cât se poate de bine acești pacienți”, explică specialistul.

„Sper să începem să scădem”

Ce urmează? Nimeni nu știe. Sunt doar supoziții și teorii. Însă în spital lupta se dă în concret, iar presiunea pe medici este imensă. „Sper să ajungem într-o perioadă de platou, pentru ca apoi să începem să scădem (…) să nu ajungem în situația Italiei, unde nu mai era niciun loc în niciun spital. Sunt zile dificile, trăim într-o mare presiune în ultimul timp, din cauza numărului mare de cazuri.

Se adaugă și presiunea de a decide pe care pacient îl internezi și pe care îl lași la domiciliu, cu recomandări. Îi recomanzi să vină să se interneze doar când boala este mai gravă. O terapie instituită precoce este cheia succesului. Noi am avut succes acolo unde pacienții au venit precoce și am putut să-i tratăm conform protocoalelor noastre”, conchide Virgil Musta.

About Post Author