Vrajă și vrăjeală de Sânziene. În Curtea cu castan de la Casa Artelor

Sânzienele: flori, fete, filme sau băieți. Nu e un joc, ci titlul unei întâlniri provocatoare pe care o pune la cale Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, în Curtea cu castan. La „Serile patrimoniului” vine dr. Camelia Burghele, etnolog și antropolog, care va spune povești cu tâlc despre misterele verii.

„Sărbătorile «în straturi» sunt des întâlnite în spațiul cultural românesc. Probabil Sânzienele au cele mai multe astfel de «straturi»: precreștin, arhetipal, magico-ritual, popular / tradițional, religios, modern (re-semantizat). Vorbim la sărbătoarea Sânzienelor despre flori, mai ales despre florile de sânziene galben-solar, despre fete, care își ghiceau destinul sau își făceau de leac, despre filme, pentru că o bună parte din cinematografia actuală re-semantizează vechi mituri, arhetipuri și geografii simbolice, pe care le interpretează în grilă magico-rituală modernă și, desigur, despre băieți, la care fetele se gândeau mereu, mai ales când alegeau sânzienele să fie vehicul ritual pentru magia erotică… așadar multă vrajă și vrăjeală”, spune Camelia Burghele.

Vreți să luați parte la o astfel de seară magică? E simplu: ea se întâmplă pe 26 iunie, de la ora 21,30 și, dacă vreți să participați, nu trebuie decât să vă înscrieți. Se poate până pe 25 iunie, ora 16, la această adresă de e-mail.

About Post Author