Vine iarna, chemați coșarii! Altfel, riscați viețile voastre și ale familiilor voastre / VIDEO
În România, 15% din incendiile care au loc anual sunt provocate de coșuri de fum defecte, necurățate sau izolate necorespunzător. Aproape 100 de oameni au murit, în 2023, intoxicați cu fum și monoxid de carbon.
Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire, necurățarea coșurilor de fum sau exploatarea neconformă a instalațiilor electrice, anul trecut, 94 de oameni au murit intoxicați cu fum și monoxid de carbon.
În 2023, în zona de activitate a companiei Delgaz Grid s-au înregistrat șase intoxicații cu monoxid de carbon, care au dus la decesul a cinci persoane, alte 14 fiind afectate. În acest an au fost raportate deja opt cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon, soldate cu trei persoane decedate și alte 18 afectate.
„Ne îngrijorează aceste statistici și, de aceea, în preajma sezonului rece, continuăm campaniile de informare alături de partenerii noștri de la IGSU și DSU, pentru a le reaminti clienților cât de importantă este respectarea unor reguli simple, dar vitale, în utilizarea instalațiilor, a aparaturii și a echipamentelor pe bază de electricitate sau gaze din gospodării”, a declarat Cristian Secoșan, director general al Delgaz Grid.
„Recomand trei reguli foarte ușor de urmat: curăță și verifică din timp coșul de fum cu un coșar profesionist, asigură-te că întreg sistemul de încălzire este curățat, de la horn și până la sobă, și asigură-te că hornul este izolat corect față de tot ce înseamnă materialele combustibile din jurul lui”, a completat Cristian Simion, președintele Asociației Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee ASFOCH, în primul episod din podcastul „RoSig Recomandări pentru siguranță”.
Nu faceți improvizații!
Este foarte important ca verificarea aparatelor de încălzire și a canalelor de evacuare a gazelor arse să fie realizată numai cu specialiști. Cei care locuiesc la casă trebuie să verifice coşurile de fum şi hornurile și să le curețe numai cu o firmă specializată sau coșari autorizați, de cel puţin două ori pe an, obligatoriu o dată înainte de începerea sezonului rece. Totodată, trebuie verificate îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare.
Cei care locuiesc în blocuri trebuie să se asigure că apartamentele au în bucătării, unde sunt instalate mașini de gătit de tip aragaz, canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior şi să verifice dacă aceste goluri nu sunt obturate. În cazul în care se observă probleme, trebuie să apeleze la specialiști pentru remedierea lor.
Pentru a preveni intoxicația cu monoxid de carbon, este recomandată instalarea detectoarelor de monoxid de carbon, de preferat în fiecare spațiu în care se doarme, dar pentru mai multă siguranță se pot instala și în bucătărie și subsol.