Vine Crăciunul pe rit vechi. Cum se face česnica, demonstrație în Piața Libertății

crăciun sârbesc

Sârbii se pregătesc de Crăciun, așa că la Timișoara se va aprinde joi seară, din nou, tradiționalul badnjak. Miercuri, în Piața Libertății va avea loc un spectacol de cântece și obiceiuri sârbești din seara de Ajun. În plus, un bucătar priceput va pregăti, chiar sub ochii curioșilor, cesnița.

În curtea Catedralei Ortodoxe Sârbeşti din Piaţa Unirii se va aprinde, joi seară, badnjak-ul. Va fi Ajunul Crăciunului pentru credincioșii de rit vechi, care intră acum în perioada sărbătorilor de iarnă. Stejarul, sau badnjak-ul, simbolizează lemnul adus de păstori și aprins de Iosif pentru a-l încălzi pe Pruncul Sfânt. Ceremonia este programată la ora 17, în curtea Catedralei Ortodoxe, apoi se va intra în biserică, pentru slujbă.

Miercuri, Casa de Cultură a pregătit un spectacol cu artiști amatori sârbi din Sânnicolau Mare, care vor aduce pe scena din Piața Libertății cântece și obiceiuri din seara de Ajun. De la ora 19 veți putea asculta formațiile artistice sârbești din Sânnicolau Mare: ansamblul și orchestra „Sveti Sava”, orchestra de tamburași „Batini Bećari” și grupul vocal-instrumental „Biseri”.

Tot miercuri, 5 ianuarie, de la ora 17,30, Deian Onici, proprietar al Mașinii cu clătite, va pregăti česnica, tradiționala turtă de Crăciun. În ea se pun, pentru spor, un bănuţ, un bob de porumb și unul de grâu, dar şi o bucăţică din pragul casei.