Viceprimarul Lațcău: Dacă se va mobiliza, Colterm va cumpăra certificatele. Îi vom sprijini cât de mult putem

colterm

Primăria Timișoara nu respinge categoric solicitarea Colterm, care, prin administratorul judiciar, a cerut bani să cumpere deja faimoasele certificate anti-poluare. Viceprimarul Ruben Lațcău spune însă că totul depinde de cât de repede se mișcă societatea de termoficare, pentru că trebuie parcurși niște pași prevăzuți de lege.

Administratorul judiciar al Colterm a notificat oficial, săptămâna trecută, primăria asupra nececesității cumpărării, până la 30 aprilie, a certificatelor anti-poluare. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, societatea de termoficare e condamnată la faliment, spune administratorul judiciar.

Spre deosebire de anul trecut, când PMT nici n-a vrut să audă de alocarea unor bani pentru aceste certificate, acum lucrurile sunt mai nuanțate.

„Certificatele EUA sunt obligația foarte multor companii. În cazul companiei de termoficare, vorbim de un cost care este inclus în fiecare gigacalorie pe care Colterm o livrează și o facturează (…) Este o problemă națională, deoarece costul, așa cum este el reglementat de ANRE, obligă termiile să funcționeze în pierdere, este sub costul de funcționare (…) Primăria poate să plătească pierderea tehnologică. Anul trecut, această pierdere tehnologică a ajuns în primărie, cu avizul de la ANRE, în luna iulie. Dacă și anul acesta Colterm nu va reuși decât în luna iulie să trimită acea factură în baza căreia primăria să-i dea bani…”, a explicat, pentru stiridetimisoara.ro, viceprimarul Ruben Lațcău.

Depinde de „capacitatea Colterm de a lucra în propriul interes”

Lațcău spune că, în prezent, se caută o formulă prin care Colterm să se poată achita această obligație, dar aceasta trebuie să respecte cadrul legal.

„Soluții fabuloase sunt doar în sloganurile politice. Acea factură de pierderi este principala modalitate prin care noi putem să suportăm acest cost, plătind către Colterm o factură la care are dreptul. Dar, ca să putem să facem acest lucru, factura, acel audit energetic avizat de ANRE, trebuie să ajungă la primărie înainte de data până la care aceste certificate trebuie plătite, cu un timp rezonabil în care factura trebuie recepționată, aprobată prin HCL și ulterior achitată”, susține viceprimarul.

Practic, totul ar depinde de Colterm. „Totul depinde foarte mult de capacitatea Colterm de a lucra pentru propriul său interes. Cred că și Colterm, și administratorul judiciar au învățat, anul acesta, că între realitate și slogan este o diferență destul de mare și cred că toată lumea lucrează constructiv să găsească soluția reală”, mai spune Ruben Lațcău.

„Primăria a dat anul trecut 250 milioane de lei, cu tot cu cele 60 de milioane de la guvern. Restul a venit de la bugetul local. Mingea este la ei în teren și cred că, dacă se va mobiliza, Colterm va reuși să plătească certificatele. Cu siguranță noi îi vom sprijini cât de mult putem”, conchide viceprimarul.

Societatea de termoficare ar avea de cumpărat, până la 30 aprilie, 227.000 certificate anti-poluare. Costul acestora este de aproximativ 80 de milioane de lei.

About Post Author