Vestul României ar putea deveni un imens platou de filmare. Cu ajutorul unor norvegieni încântați de zonă

Asociația Documentor, condusă de regizorul Florin Iepan, încearcă să înființeze un centru regional de film în vestul României, după modelul și experiența Viken Filmsenter din Norvegia. Existența unui astfel de centru ar aduce beneficii în zonă, iar primele întâlniri cu nordicii au avut loc deja.
„Ar fi o premieră. În întâlnirile pe care norvegienii le-au avut cu autoritățile din regiunea de vest, ei au prezentat oportunitatea de a replica modelul lor. Acest oficiu va putea să promoveze regiunea ca potențial loc de filmare, pentru producții internaționale și românești. Pe termen lung s-ar putea transforma și într-un fond de film regional pentru partea de vest, care să ofere finanțări în plus față de Centrul Național al Cinematografiei. Au fost niște discuții foarte substanțiale, la care a participat și Cristian Mungiu, poate cel mai cunoscut regizor din România, care a colaborat cu entități similare și în Suedia și în alte țări”, explică regizorul Florin Iepan.
Următorul pas va fi constituirea unui birou regional de film. „Noi am făcut un amendament la Legea Cinematografiei, care a fost în dezbatere publică până acum două săptămâni, în care am propus Ministerului Culturii să cuprindă în noua lege și existența acestor entități, acestor birouri regionale de film, și urmează să constituim această asociație ca o moștenire a Capitalei Culturale a Europei. a va trebui să lase în urmă o infrastructură, niște instituții noi care să joace un rol important și în anii care urmează”, a adăugat Iepan.
Industria filmului ar aduce profituri însemnate și pentru localnici
Aducerea unor echipe de filmare ar reprezenta venituri considerabile pentru firmele care oferă servicii în zonă, ar aduce beneficii pentru industria creativă și ar fi un plus pentru turism și promovare.
Adrian Mitchell, directorul Oslo Film Commission, și Anund Austena, directorul Centrului de Film Regional de la Viken, s-au întâlnit cu Dominic Fritz, primarul Timișoarei, Călin Bibarț, primarul Aradului, Ioan Popa, primarul Reșiței, dar și cu Alin Nica, președintele CJ Timiș, și Romeo Dunca, președintele CJ Caraș-Severin.
Norvegienii au ajuns, deși nu era în planul inițial, și în satul Ineleț, din comuna Cornereva, unde accesul se face doar pe o scară în munte. Ei au mers cu elicopterul, însoțindu-l pe Romeo Dunca, președintele CJ Caraș-Severin, care avea de transportat niște materiale de construcție pentru localnici, și au fost impresionați de frumusețea sălbatică a locurilor.
Proiectul West Romania Film Center beneficiază de un grant din partea Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei, prin Granturile SEE. Proiectul este finanțat prin Fondul pentru relații bilaterale 2014-2021.