Verificări în secțiile de Terapie Intensivă din Timișoara, la instalațiile electrice și de oxigen

terapie intensivă

Tragedia de la Piatra Neamț, unde un incendiu în secția TI pentru pacienții cu Covid a ucis 10 oameni și a rănit grav alți 7, pune în mișcare mecanisme de control la Timișoara. Guvernul anunță și el controale în toată țara.

Spitalele Covid din Timișoara funcționează în clădiri nu tocmai noi, unde lucrările de modernizare de pe diversele secții s-au făcut mereu pe bucăți, în funcție de banii pe care i-a avut la dispoziție administrația publică. Ce s-a întâmplat sâmbătă seară, la Piatra Neamț, unde secția de Terapie Intensivă – Covid a Spitalului Județean a fost distrusă din cauza unui incendiu, a tras un semnal de alarmă și la Timișoara.

„Am vorbit cu directorii spitalelor din subordinea Primăriei și le-am cerut să se verifice mâine și poimâine (duminică și luni – n.r.), cu sprijinul ISU, buna funcționare a instalațiilor de oxigen și a celor electrice, precum și procedurile de intervenție în caz de incendiu. Pacienții și cadrele medicale trebuie să fie în siguranță, pentru ca toate puterile lor să se poată concentra pe lupta cu virusul care a produs deja prea multă durere”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Duminică dimineață, prefectul de Neamț a declarat că secția TI în care s-a produs tragedia fusese mutată chiar sâmbătă, fără niciun fel de avize. „Secția de terapie intensivă a fost mutată ieri (sâmbătă – n.r.), de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar o notificare la Direcția de Sănătate Publică (…) Acele circuite speciale trebuiau obligatoriu verificate și avizate de DSP (…) A fost un fel de hei-rup al celor de la spital”, a spus George Lazăr.

Guvernul a decis controale în toată țara

Între timp, o echipă formată din procurori de la Parchetul General, poliţişti şi specialişti în investigarea incendiilor a început cercetarea la faţa locului în cazul incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General. El este cel care s-a ocupat în trecut de cercetările în cazul Colectiv sau incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

Guvernul a anunțat, de asemenea, că toate secțiile de terapie intensivă din țară vor fi verificate de echipe mixte ale DSP și IGSU. „S-a decis ca, începând cu ziua de luni, echipe mixte ale Direcțiilor de Sănătate Publică și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să desfășoare controale în toate secțiile de terapie intensivă de la nivel național pentru verificarea instalațiilor și a condițiilor de punere în funcțiune a aparaturii medicale”, a transmis Executivul.

About Post Author