Site icon Stiri de Timisoara

Vaccinul Astra Zeneca nu mai are restricții de vârstă. Liber la programări

astrazeneca

„În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca. Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2 (…) Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19”, a transmis, luni, CNCAV.

Produsul AstraZeneca este al treilea vaccin împotriva COVID-19 disponibil în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România. Ridicarea restricțiilor vine în contextul în care, luni, premierul Florin Cîțu spunea că în Timiș sunt 20.000 de locuri la vaccinare, dar lumea nu se înghesuie să se programeze. De fapt, este vorba despre vaccinuri Astra Zeneca, cu care nu se puteau imuniza decât cei cu vârste sub 55 de ani.

„Doar o sincopă de moment”

Reacțiile șefilor administrației locale au apărut și ele, imediat după declarațiile lui Cîțu. „Primarul Dominic Fritz a solicitat oficial, în repetate rânduri, încă din februarie, suplimentarea dozelor de vaccin pentru Timișoara. În ceea ce privește numărul de locuri libere, din informațiile pe care dl. primar le are, acestea sunt pentru vaccinurile cu Astra Zeneca. Aceste vaccinuri sunt pentru imunizarea celor sub 55 de ani. În acest moment, persoanele sub această vârstă au voie să se programeze doar dacă suferă de boli cronice”, au transmis reprezentanții PMT.

Președintele CJ Timiș Alin Nica, spune că a fost doar o sincopă de moment. „Nu înseamnă că oamenii de la noi nu vor să se vaccineze. Pur și simplu nu s-au putut înscrie în platformă. Cei care sunt cu comorbidități și au peste 55 ani nu puteau să facă până acum vaccinul Astra Zeneca. Eu zic că este că a fost doar o sincopă de moment. Vor urma, conform celor de la București, 2,6 milioane de vaccinuri făcute până la sfârșitul lunii martie, adică în trei săptămâni. Dacă din acestea, ni s-ar da măcar 10% sau cât testăm noi din totalul național, cred că în 3-4 săptămâni am imuniza cam 40% din populația județului”, ne-a declarat Nica.

About Post Author

Exit mobile version