Vaccinare până seara târziu la Timișoara. S-a deschis centrul de la Spitalul Județean / FOTO
Primul centru de vaccinare cu program prelungit din România s-a deschis, marți dimineață, la Timișoara. E la Clinica de Ortopedie a Spitalului Județean și deja lucrează la „foc maxim”, încă din prima oră de funcționare.

În Timișoara s-au deschis marți dimineață încă patru centre de vaccinare, cu multe fluxuri. Trei sunt sub „umbrela” primăriei – la Incuboxx, la Muzeul de Tramvaie „Corneliu Miklosi” și la Continental, în Calea Buziașului. Al patrulea e la Spitalul Județean, care ține de CJ Timiș, și este o premieră pentru România.
La parterul Clinicii de Ortopedie funcționează de acum primul centru de vaccinare cu program prelungit din România. „Organizăm acest centru de vaccinare, primul din România, după modelul israelian. Pentru primele zile avem un grade de ocupare de 100%. Nu trebuie să ne facem griji că rămân doze nefolosite. Vaccinările se fac exclusiv în baza unei programări, nu există alte scurtături. A fost o idee a Spitalului Județean împreună cu DSP. Ideea a fost îmbrățișată și de București și CNCAV astfel că am primit opt fluxuri să vaccinăm cel puțin 480 de persoane pe zi. În primele trei zile vom vaccina până târziu în noapte. Colegii de la STS au fost impecabili, mai au de lucrat, iar platforma va putea fi disponibilă și până târziu dimineața”, spune Raul Pătrașcu, directorul Județeanului. Altfel spus, încă nu e non-stop, dar, în perioada imediat următoare, va fi.
„Timișorenii au apetit crescut la vaccinare”
„Acest centru ne dă speranțe că lupta contra virusului se va accelera. Cel mai important mi se pare că timișorenii au apetit crescut la vaccinare. Nu doar în acest centru este gradul de ocupabilitate mare, ci și în centrele AstraZeneca, după ce s-a clarificat acea situație. Faptul că punem în județ 30 de fluxuri de vaccinare înseamnă 1.800 de persoane în fiecare zi asupra cărora riscul de a lua virusul scade semnificativ. Noi reușim să vaccinăm 2.500 de persoane constant și scopul nostru e de a ajunge la 5.000 în cel mai scurt timp”, a declarat, la rândul lui, dr. Flavius Cioca, directorul DSP Timiș.
„Faptul că avem acest centru de vaccinare non-stop dovedește că timișorenii gândesc în afara turmei (…) M-am consultat cu cooronatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță dacă ideea noastră de a implica personalul medical, asistente, medici rezidenți, studenți în ani terminali, este viabilă și o putem aplica acum. Răspunsul a fost pozitiv (…) Următorul pas este să avem echipe mobile în tot județul. Am cerut suplimentarea dozelor de vaccin cu 50% și sper să se întâmple în curând acest lucru”, a afirmat și președintele CJ, Alin Nica.
Doar cu Pfizer
Vaccinarea la centrul de la SCJUT se va face cu produsul Pfizer. „Acesta a fost ales de colegii de la București pentru că produce mai rapid imunitate, Timișul fiind într-o situație particulară ca zonă roșie”, explică Raul Pătrașcu.
Pe listele de așteptare de la acest centru erau înscriși, marți dimineață, aproape 2.800 de oameni. În Timiș, numărul celor care așteaptă „verde” să se poată programa depășește, în acest moment, 24.000.