Va fi gaz la iarnă la Deta și celelalte localități cu probleme. Promite OMV Petrom

delgaz grid

foto: Arhivă

Problema gazului în Deta și alte patru localități din zonă pare să se fi rezolvat. Asta, după ce OMV Petrom și Trangaz s-au înțeles, cel puțin teoretic. Luni ar trebui să existe și un document care să pună capăt crizei.

De două zile, localnicii din Deta și unii din Denta, Banloc, Voiteg și Moravița au rămas fără gaz, din cauza scăderii capacității sondei de la Partoș. Furnizorul a transmis distribuitorilor că nu poate livra decât o cantitate insuficientă pentru consumatori. Conducta de la Foeni ar putea fi preluată de un alt operator, dar acest lucru e dificil de pus în practică, fiindcă e nevoie de investiții mari.

Sunt afectați aproximativ 20.000 de locuitori: atât gospodării, cât și și instituții publice (spital, grădinițe, liceu, școli, dispensare) din Deta și comunele Denta, Moravița, Voiteg, Banloc.

Pentru ca oamenii să nu rămână în frig la iarnă, s-a găsit o soluție de compromis. Nimeni însă nu dorește să preia conducta, pentru că este fisurată și necesită investiții. S-a găsit o soluție „de iarnă”, conducta va fi alimentată cu gaz din conducta Transgaz.

Luni se și semnnează un acord

„Astăzi (joi – n.r.) a avut loc o întâlnire cu reprezentanții OMV Petrom și vor fi de acord să dea drumul la gaz din conducta Transgaz. Se dă drumul de astăzi (joi – n.r.) la gaz, asta mi-a spus domnul ministru că a discutat cu reprezentanții OMV Petrom. Ceea ce ei exploatează în momentul de față din sonda de la Partoș nu ajunge pentru consumul celor cinci localități și trebuie să luăm gaz din conducta Transgaz. Am primit și o notificare scrisă. Luni va avea loc, la Ministerul Economiei, o întâlnire cu toate părțile implicate, respectiv Transgaz, OMV Petrom și reprezentanții celor doi distribuitori de gaze din zona respectivă, la care voi particip și eu. Cu siguranță se va semna un acord”, spune prefectul Liliana Oneț.

Locuitorii din Deta, Denta, Voiteg, Banloc și Moravița au rămas fără gaz și anul trecut, cam tot în aceeași perioadă. În primăvară au avut din nou probleme. Ce va fi la iarnă? „Din moment ce cei de la OMV Petrom au promis că o să dea drumul la gaz, cu siguranță nu vom avea probleme nici peste iarnă. Luni va fi o discuție mai clară”, mai spune Oneț.

About Post Author