Unul vătaf, altul halucinează. Scandalul banilor împărțiți de CJ, episodul cu primari la prefect

primari

Războiul PNL – PSD pe tema banilor împărțiți de consiliul județean continuă. 24 de primari liberali au mers joi să discute cu prefectul Mihai Ritivoiu (PSD), care s-a adresat instanței de contencios administrativ. Nu se schimbă nimic: fiecare parte susține că are dreptate, replicile politice dure continuă să curgă, iar primăriile, nu doar cele liberale, sunt într-un blocaj.

Primarii liberali din Gătaia, Lovrin, Gottlob, Moravița, Teremia Mare, Știuca, Voiteg, Darova, Otelec, Sânnicolau Mare, Jebel, Moșnița, Pădureni, Lenauheim, Dudeștii Noi, Tormac, Buziaș, Parța, Topolovățul Mare, Biled, Bethausen, Livezile, Banloc și Fibiș au venit joi la Prefectura Timiș, să discute cu Mihai Ritivoiu despre HCJ-uril contestate în instanță, care blochează activitatea în UAT-uri.

După întâlnirea cu primarii liberali, prefectul Mihai Ritivoiu continuă să susțină că politica nu ar ce căuta în administrație și invocă inclusiv încălcarea Constituției. Social-democratul spune că e prima dată când, în Timiș, banii se împart discreționar, în funcție de culoarea politică a primarilor mai apropiați sau mai depărtați de președintele instituției. El invocă lipsa unor criterii clare și a unei motivări consistente în ceea ce privește această alocare. Ritivoiu n-a putut însă spune unde se găsesc aceste criterii și din ce acte normative ar putea fi ele extrase, astfel încât să fie mulțumită toată lumea.

„Am atacat în contencios aceste hotărâri pe motive care țin de lipsa unor criterii clare. Nu este un demers unic în țară, este pentru prima dată în Timiș, ceea ce mă îngrijorează. Mă îngrijoreaza că în Timiș s-a ajuns la asemenea măsuri. În calitatea mea de fost consilier județean timp de 11 ani, din care mulți lider de grup, pot să vă spun că în ultimii ani s-a ajuns la un consens și HCJ-urile de acest fel au fost votate cu o majoritate covârșitoare.

Dacă la instituția prefectului primim sesizări din partea unui grup politic, suntem obligați să ținem cont. Până acum nu s-au primit sesizări. Primarii PNL încearcă să politizeze acest demers. Ne interesează legalitatea, din punctul nostru de vedere legalitatea nu a fost respectată”, a declarat prefectul de Timiș.

Unica soluție, din perspectiva prefectului

Întrebat mai exact ce nu se respectă, Mihai Ritivoiu a spus că HCJ-urile au fost făcute cu încălcarea accesului la informare și transparență decizională.

„Primarii au cerut retragerea acțiunii în contencios. Nu vom face acest lucru, singura soluție, din punctul meu de vedere, pentru deblocarea situației, este abrogarea acestei hotărâri și emiterea unei hotărâri pe baze legale”, a mai declarat prefectul. Baza legală ar fi, potrivit acestuia, un regulament de alocare a banilor, care însă nu a existat niciodată sub această formă.

Ritivoiu a admis că este un blocaj la nivelul tuturor primăriilor, nu doar al celor liberale, și că poate dura chiar luni până când va fi finalizată acțiunea în instanță.

Mihai Ritivoiu a dat și un exemplu al unei alte instituții a prefectului care a atacat în contencios un HCJ de alocare a unor bani către primării. S-a întâmplat în 2020, când prefectul de Vâlcea a și câștigat acțiunea. Premisele par însă puțin diferite.

„Hotărârea CJ Vâlcea a fost atacată întrucât, atât din actul respectiv, cât și din documentele premergătoare ce au fost puse la dispoziție la solicitarea prefectului, nu rezultă care a fost, în concret, suma centralizată în urma consultărilor UAT-urilor din județ, așa cum în mod imperativ dispune legea, fundamentarea și algoritmul urmat de forul județean pe baza cărora s-a făcut repartiția efectivă a sumelor către unitățile administrativ-teritoriale din județ”, se preciza într-un comunicat al Prefecturii Vâlcea de acum patru ani.

Jurista prefecturii citea din Constituție

Revenind în Timiș și în prezent, primarii PNL spun că au încercat și ei să obțină de la prefect ceva concret legat de nerespectarea legii în ceea ce privește aceste hotărâri. N-au aflat însă nici ei mar lucru.

„Am mers să întrebăm care sunt motivele pentru care a contestat această hotărâre, plecând de la ideea că, din punctul nostru de vedere, acasta a fost atacată pe partea de oportunitate, nu de legalitate. Spun acest lucru, pentru că sunt convins că și în cadrul CJ sunt juriști, secretarul CJ a avizat de legalitate această hotărâre, care a fost votată cu o majoritate, așa cum cere legea. Nu ne-a lămurit domnul prefect care au fost motivele pentru care a contestat această hotărâre.

Ne citea doamna jurist ceva articole din Constituție, nu știu ce legătură aveau (…) Declarația fără precedent a domnului prefect sună în felul următor, pentru că l-am întrebat ce soluții pentru a debloca 99 de localități din Timiș are. Soluția dumnealui este următoarea: să vorbim cu președintele CJ să revoce hotărârea adoptată de o majoritate și în condițiile în care, la următoarea hotărâre, votează alături de consilierii județeni PNL și consilierii județeni PSD și USR, consideră că de a doua zi ea poate să producă efecte. Încă nu am mai auzit niciodată, în decembrie am 20 de ani de când lucrez în primărie și din 2008 sunt primar, o asemenea declarație”, a spus Dănuț Groza, secretar general al PNL Timiș și primar la Sânnicolau Mare.

Bani pentru… jumătate de podeț

„Am încercat să întrebăm pe doamna jurist care îl însoțea pe domnul prefect, dacă ar putea să ne spună ce articole de lege au fost încălcate, iar de acolo, de la biroul juridic, ni s-a spus că s-a încălcat un articol din Constituție, un principiu din Constituție, legat de partea de comunicare. Cred că se vede din avion că e o decizie politică, în sensul nu neapărat al prefectului, ci al PSD”, a mai spus Groza.

Primarii ar putea să-și ia avocați și să intervină ca părți în proces, pentru ca acesta să se încheie cât mai repede și să-și poată lua banii. Altfel, cei care au curiozitatea să analizeze modul în care au fost împărțiți în fiecare an acești bani vor constata că, de fapt, criteriul culorii politice a primarului este cel care contează, în condițiile în care legea nu spune categoric cum trebui procedat.

Dănuț Groza a oferit și un exemplu: „Pe când era domnul Bojin prședintele Consiliului Judetean, tot PSD, doi ani la rând, Sânnicolau Mare și Deta, pentru dezvoltare, am primit «fantastica» sumă de 2.500 de lei (…) Am făcut cu colegii mei un calcul, cu 2.500 primiți de la domnul Bojin, puteam să asfaltez jumătate de podeț (…) La vremea respectivă, înțelegând mecanismul, că oportunitatea o hotărăște majoritatea din CJ, nu am atacat în instanță, nu am venit în fața prefecturii să protestez, nu am făcut greva foamei, ne-am adaptat și am mers în continuare”.

„Vătaful” Alin Nica, arogant și superior

Social-democraților nu li s-a părut că declarația prefectului Mihai Ritivoiu este destul de elocventă, așa că au simțit nevoie s-o completeze cu un comunicat.

„Consiliul Județean Timiș nu este comuna Dudeștii Noi, dar acest lucru nu poate să îl înțeleagă Alin Nica (…) Șeful liberal încearcă să acopere marea nedreptate pe care a făcut-o sutelor de mii de timișoreni și timișeni. Cum poate explica Alin Nica faptul că Timișoara sau Lugojul nu au primit niciun leu de la CJ Timiș? Cum poate să justifice că unei comune de câteva sute de suflete a alocat sute de mii de lei, iar altor comunități mari, cu nevoi și mai mari, le-a întors spatele?

Din scaunul de mare vătaf aceste lucruri nu se văd, dar nici timișorenii sau timișenii nu uită aroganța și superioritatea, pentru că este pentru prima oară în 34 de ani de democrație când cineva își permite să se joace într-un asemenea mod cu banii publici. Alin Nica le-a ordonat primarilor pe care încearcă să îi cumpere cu bani publici să ceară demisia prefectului și să dea în judecată Instituția Prefectului”, a transmis PSD Timiș.

L-am întrebat pe prefectul Mihai Ritivoiu dacă știe, din postura de fost consilier județean, câți bani a primit, în anii trecuți, Timișoara pentru drumuri județene, respectiv cote din TVA, dar nu a putut răspunde. Nici primarul Dominic Fritz, în general combativ și mereu gata să smnalizeze derapajele altor politicieni, nu se plânge că nu a primit bani de la consiliul județean. Poate și pentru că nici nu se aștepta să primească, pe modelul anilor trecuți.

Ritivoiu învață greu și uită repede

Lipsind din instituție, fiind plecat la Bruxelles, președintele CJ, Alin Nica, s-a simțit, la rândul lui, dator cu o replică pentru Mihai Ritivoiu.

„Nu știu dacă e de la stres, de la lipsa de experiență sau din cauza altor obiceiuri preluate de la colegii de la partid, însă domnul Mihai Ritivoiu, actual prefect de Timiș, halucinează. Din păcate, public. Îi readuc aminte – se pare că învață greu și uită repede – că datoria Instituției Prefectului este să verifice legalitatea actelor normative, nu să împartă dreptate PSD-istă.

Deciziile privind oportunitatea, criteriile, modul în care se echilibrează un buget, aparțin plenului CJ Timiș. Acelui plen care a votat deja cu majoritate covârșitoare de voturi propunerea mea de alocare a celor 64 milioane destinate investițiilor locale și drumurilor. Am avut 23 de consilieri județeni pentru și doar 10 împotrivă”, a transmis Nica.

Cum împarte guvernul

La finele anului trecut, Timișul a primit din fondul de rezervă al guvrnului condus de social-democratul Marcel Ciolacu aproape 50 de milioane de lei. Banii au alocați pe localități direct de la București.

Timișoara n-a primit nimic, în timp ce Lugojului i-au fost alocate 1,5 milioane de lei. Tot zero lei au primit și comunele Bucovăț, Dumbrăvița, Giarmata, Mănăștiur și Otelec. Am făcut un calcul rapid, iar media alocării pentru localitățile cu primari liberali (am inclus aici și Lugojul, și Girocul) a fost de aproape 445.000 lei / UAT. Pentru celelalte primării – PSD, USR, Pro România – media a fost de 581.000 lei / UAT.

Vom încheia prin a spune că, măcar în ultimii 12 ani, la CJ, alocările de bani pntru drumuri județene, respectiv cote din TVA, s-au făcut mereu cu un plus mai mic sau mai mare pentru primarii din partidul președintelui instituției. Iar cine contestă asta e ipocrit. Criterii 100% clare de împărțire a banilor nu există și n-a fost în interersul nimănui, la nivel național, să elaboreze așa ceva, din motive ușor de intuit.

About Post Author