Ungaria scoate gărzile civile „să apere” frontiera cu România

Graniţa Ungariei cu România, pe secţiunea Kiszombor – Nagylak, va fi controlată nu doar de poliția maghiară, ci și de membrii ai Gărzii Civile. Este anunțul făcut de Uniunea Gărzii Civile a Judeţului Csongrád.

Potrivit Uniunii Gărzii Civile a Judeţului Csongrád, patrulele vor activa în zona de frontieră dintre Kiszombor, Tiszasziget şi Makó, în zona punctelor de trecere a frontierei, precum şi pe malul Mureşului. Preşedintele organizaţiei judeţene, István Batiz, citat de MTI, a spus că la misiune participă, până pe 15 iunie, 13 asociaţii de gardă civilă. Gardienii voluntari vor patrula, alături de poliţişti, între orele 18 şi 6 dimineaţa

Nu e clar însă despre ce „activităţi de frontieră deosebite” ar putea fi vorba, în condițiile în care pe granița româno-maghiară nu au fost consemnate în ultimii ani evenimente speciale. Scoaterea la patrulare a gărzilor civile nu e singura inițiativă de militarizare a vieții civile din Ungaria. MTI a anunțat că, de la 1 iunie, și angajaţii armatei participă la activităţile de apărare a graniţei. Timp de trei luni, 200 de soldaţi vor fi angrenaţi, pe schimburi, în apărarea frontierei.

Interesant este că, în luna martie, în România, o inițiativă legislativă a UDMR care prevede înființarea de unități de voluntari pentru asigurarea ordinii publice a fost adoptată tacit de Senat. UDMR propune ca printre formele de pază prevăzute de lege, să fie introdusă și paza locală / comunală, care poate fi asigurată cu unități de voluntari.

About Post Author