Unde de niciunde. Sau cum creează împreună doi artiști și doi ingineri
„Unde de niciunde” este un proiect care împletește știința, arta și viața, adresat scenei de artă, cadrului științific, dar și publicului curios să aprofundeze spectacolul nevăzut al structurilor permanent prezente, dar aparent insesizabile în relația tuturor elementelor din viața de zi cu zi.
Proiectul „Unde de niciunde” pornește dintr-o inițiativă demarată de doi artiști și doi ingineri. Ciprian Chirileanu – artist vizual, Ionel Mărginean – inginer, Ion Rusan – inginer și Mihai Toth – artist vizual/inginer au stat la masă și au discutat despre felul în care sunt studiate, prin perspectiva artei, anumite fenomene cu caracter științific din domeniul fizicii, fizicii cuantice, chimiei și matematicii.
Oare activitatea pe care o derulăm zilnic, interacțiunile dintre noi și cele cu mediul înconjurător, orientarea temporal-spațială pe traseul cotidian și deciziile luate la fiecare pas, fluxul gândurilor și ideilor angrenat în fiecare moment, cum sunt contorizate, contabilizate și condiționate de încrengătura structurilor invizibile, dar interconectate din jurul nostru? Care sunt coordonatele forțelor prin care știința modelează și remodelează societatea în care trăim?
Un alt aspect în scopul proiectului este interacțiunea și conectarea dintre mediul cultural-artistic și publicul larg, prin intermediul intenției de a dezvolta o expoziție de artă contemporană desfășurată într-un cadru neconvențional, respectiv fabrica de textile Pasmatex.
Vor fi organizate, de asemenea, tururi ghidate și workshopuri dedicate publicului larg. „Prin această serie de ateliere se urmărește transmiterea importanței artei în dialog cu știința și dorința de a ridica nivelul accesibilității publicului larg în arealul artei contemporane”, transmit organizatorii.
Expoziția „Unde de niciunde” va fi putea fi vizitată între 13 noiembrie și 15 decembrie, luni-sâmbătă, orele 17 – 21, la Pasmatex. Pentru detalii sau programare, sunați la 0746-342.377.