Ultimatum pentru Tehnocer. Contractul pentru extinderea șoselei prin Dumbrăvița ar putea fi reziliat
Firma care lucrează la extindere a DJ691 Dumbrăvița – Autostrada A1 are timp până la finele lunii septembrie să se adune. În caz contrar, CJ Timiș ar putea decide rezilierea contractului, cu tot riscul de a pierde banii europeni pentru acest proiect. Alin Nica nu crede că societatea are capacitatea de a duce șantierul la bun sfârșit.
Contractul pentru modernizarea DJ 691, prin Dumbrăvița și Giarmata, a fost semnat în 2019. El costă 61,68 milioane de lei, cu TVA, mare parte din bani de la UE. CJ Timiș este asociat cu Primăria Timișoara și Primăria Dumbrăvița în acest proiect, la finele căruia drumul care leagă Timișoara de A1 ar trebui să aibă patru benzi.
Șantierul a început în 2020 și de la bun început s-a anunțat că se va lucra pe două tronsoane: primul de la sensul giratoriu de la intrare în Dumbrăvița până la centura Timișoarei, respectiv, de la Centura Timișoara la urcarea pe A1. Muncitorii de la Tehnocer, firma cu care are CJ contract, sunt însă puțini și lucrările înaintează în ritm extrem de lent. În vară, CJ a acuzat PMT că pune bețe în roate proiectului, refuzând să cedeze stâlpii și rețeaua de troleibuz, pentru a putea începe lucrări și pe acel segment.
„Luăm decizia de reziliere”
Nu se lucrează însă cum trebuie nici pe tronsonul pe care s-ar putea face acest lucru. „Este o lucrare cu probleme, nu am semnat eu contractul de achiziție, e o firmă care nu are capacitate financiară (…) Noi încercăm, pe de o parte, să mobilizăm această firmă să-și facă treaba, dar să avem grijă că dacă reziliem contractul e posibil să pierdem finanțarea. Suntem prinși între aceste două decizii foarte grele: reziliezi contractul, pierzi mai bine de jumătate de an pe noi proceduri de achiziții publice, punând în pericol finanțarea, sau nu reziliezi contractul și continui acest joc cu constructorul (…) și cu biciul, și cu zăhărelul să se poată mobiliza pe acest tronson”, spune acum președintele CJ, Alin Nica.
S-a ajuns, potrivit aceleiași surse, aproape la capătul… drumului. „Am dat un ultimatum constructorului, să văd mobilizare concretă pe șantier până la sfârșitul lunii. În caz contrar, luăm decizia de reziliere a contractului, cu toate consecințele de rigoare. Asta nu o să însemne însă că vom circula mai bine pe acel tronson de drum”, a mai declarat Nica.
Nu e singura lucrare cu probleme cu Tehnocer
Termenul de finalizare este luna octombrie 2022. După această dată, banii europeni se pierd. „Ne angajăm să ducem acest proiect la bun sfârșit, fie că îl facem din resurse bugetare proprii sau vom finaliza actualul proiect de finanțare europeană”, continuă Alin Nica.
CJ Timiș are și alte contracte în derulare cu firma Tehnocer. „Procedura de achiziție publică nu ne poate garanta că un constructor nu poate intra în insolvență sau în faliment în timpul derulării unui contract. Eu știu că Tehnocer are probleme financiare, are și câteva procese cu diverși furnizori sau chiar cu ANAF. Mai sunt și alte lucrări cu această firmă în alte șantiere, tot cu probleme. Este vorba de un drum județean între Sânmartinu Sârbesc și Sânmartinu Maghiar, unde i-am pus să scoată tot și să toarne din nou asfalt pentru că lucrarea nu era de calitate. Nu acceptăm să își bată joc constructorii de noi”, susține. președintele CJT.
Despre evaziune fiscală și spălare de bani
SC Tehnocer SRL a fost înființată în 1997 și este condusă de omul de afaceri Florin Maran. Acesta a fost condamnat, în 2019, la „o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de șase ani și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, ambele în formă continuată”. Potrivit LinkedIn, Maran este directorul general al societății.
În același dosar, Tehnocer a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 200.000 lei și a avut activitatea suspendată timp de trei luni. Sentințele date de Curtea de Apel Timișoara erau definitive. Prejudiciul, care a fost achitat integral, a fost de 12 milioane de lei, în dosar fiind implicate mai multe persoane și firme.