Trusă de supraviețuire gândită la Timișoara, prezentată cu succes la New York

supraviețuire

Doi arhitecți din Timișoara au făcut senzație la New York. Mai exact, la Târgul Internațional de Design, unde au prezentat un kit de supraviețuire destinat refugiaților.

ICR New York s-a alăturat și în 2023 proiectului multidisciplinar „ECO Solidarity”, realizat de EUNIC New York în colaborare cu compania WantedDesign Manhattan ca parte a Târgului Internațional de Design și Mobilă. La ediția din acest an, România a fost reprezentată de Studio FOR din Timișoara, o platformă pentru inovație în design și arhitectură.

Proiectul românesc intitulat Ca pe roate / On Wheels a fost propus de Pepe Peralta Guerrero și Maria Sgîrcea și a constat dintr-o trusă de supraviețuire, care să fie de ajutor mai ales într-o situație de criză prelungită.

Cei doi arhitecți au prezentat mai multe obiecte de bricolaj realizate din materiale reciclate, în principal din PET aluminizat, folosit mai cu seamă la foliile de prim ajutor folosite în situații de criză. Obiectele pot fi transformate rapid în piese esențiale, cum ar fi recipiente impermeabile pentru haine, mâncare sau documente, o pelerină ușoară și strălucitoare vizibilă de la depărtare, sau stickere cu informații vitale de tipul grupei de sânge sau a alergiilor de care suferă purtătorul.

Trusa ar putea fi produsă la scară largă

FOR își propune, pe viitor, replicarea trusei la scară largă, cu scopul de a veni cât mai repede în ajutorul refugiaților.

„Totul a trecut foarte rapid, la ritmul New York-ului. Târgul de la International Contemporary Furniture Fair, foarte bine curatoriat, foarte bine lustruit si atractiv de altfel, este până la urmă un târg comercial. Am primit de mai multe ori întrebarea: «I would like to buy this shiny jacket, how much does it cost?”». Faptul ca institutele culturale europene la New York au găsit acolo un loc de unde să ofere o voce unor studiouri emergente de design cu răspunsuri noi este un semn care invită la optimism”, spune Pepe Peralta Guerrero.

„ICFF a reprezentat un punct matur al proiectului și ocazia de a susține discursul pe care am construit până acum. Ne întoarcem în atelier cu energie proaspătă de a duce proiectul prezentat mai departe”, afirmă, la rândul ei, Maria Sgîrcea.

„ECO Solidarity”, una dintre principalele inițiative ale clusterului new-yorkez al EUNIC (asociația institutelor culturale ale țărilor Uniunii Europene), a adus în fața publicului american designeri din Belgia, Cehia, Germania, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Spania și Ucraina.

About Post Author