Site icon Stiri de Timisoara

Trei filme semnate Miklós Jancsó, la Festivalul Ceau, Cinema!

Miklós Jancsó

Imagine din filmul „Psalmul roșu”

Cineastul maghiar Miklós Jancsó va fi omagiat printr-o retrospectivă de trei filme la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!. Acesta va avea loc în luna iulie, la Timișoara.

Miklós Jancsó (1921-2014) este autorul unui cinema foarte personal, care are o predilecţie pentru planurile-secvenţă şi a cărui constantă tematică este meditaţia asupra istoriei şi a puterii din perspectiva unui comunist dezamăgit de ideologia în care a crezut cândva. „În 2021 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Miklós Jancsó, unul dintre cei mai importanţi şi mai fascinanţi regizori maghiari. Din cauza restricţiilor legate de pandemie, nu l-am putut omagia atunci. Recunoscut pentru cinema-ul său politic, Miklós Jancsó ni s-a părut o alegere firească pentru o ediţie pe care ne-o dorim să fie un impuls la reflecţie faţă de crizele care ne înconjoară”, spun organizatorii Festivalului Ceau, Cinema!

Veți putea vedea, în versiuni restaurate de Arhiva Maghiară de Film, trei dintre cele mai cunoscute lungmetraje ale lui Miklós Jancsó: „Confruntarea” (1969), „Psalmul roşu” (1972) şi „Electra, dragostea mea” (1974). Ele alcătuiesc o trilogie informală de „balete cinematografice politice”. Programul este organizat cu sprijinul Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București.

Până la începerea ediţiei a noua, care va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, Ceau, Cinema! continuă seria de proiecţii warm-up. Miercuri, 18 mai, de la ora 20, va putea fi văzută animaţia „Unde este Anne Frank?” (2021, r. Ari Folman). Urmează alte trei proiecţii speciale – două în iunie şi una la început în iulie – ca parte a avanpremierelor ediţiei din acest an a festivalului.

About Post Author

Exit mobile version