Traseul Revoluției poate intra în lucru. Firma care îl face are ca acționar un curator de la Centrul de Proiecte

Foto: Constantin Duma
Poate începe lucrul la Traseul Revoluției, investiție de 4,3 milioane de euro, finanțată prin PNRR. Primul pas este realizarea documentației, al cărei contract de execuție a fost semnat de PMT cu asocierea care a depus unica ofertă. Liderul de asociere este o firmă a familiei unuia dintre curatorii de la Centrul de Proiecte.
Primăria Timișoara a semnat contractul pentru „servicii de proiectare (faza DALI+PT+AT) dezvoltate în baza serviciilor de elaborare studii și concepte curatoriale/expoziționale și care stau la baza serviciilor IT în vederea realizării obiectivului de investiții din cadrul proiectului «Memorialul (Traseul) Revoluției din 1989 în Timişoara»”.
A fost nevoie de două licitații, de extinderea cerințelor și de creșterea sumei maxime disponibile, pentru a fi depusă și o ofertă, unica de altfel. Aceasta a venit din partea asocierii Q Group Proiect SRL, din București – Balthasarh SRL, din Timișoara. Cele două firme s-au angajat să facă lucrarea la un preț de 792.000 lei, cu TVA.
„Proiectul are ca scop regândirea modului în care sunt reflectate evenimentele în spațiul public, iar acest traseu va fi valorificat prin reamenajarea spațiilor publice, a locurilor fierbinţi ale acelor zile: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, zona Consiliul Județean Timiș, zona Băile Neptun, Cimitirul Eroilor, Calea Martirilor (…) Proiectul are în vedere intervenții punctuale pe domeniul public, care împreună formează Memorialul (Traseul) Revoluției din decembrie 1989. De asemenea, vor fi promovate soluţii de amenajare arhitecturală şi peisageră integrate”, a transmis PMT.
„La licitație se putea prezenta oricine”
Q Group Proiect SRL este o firmă de arhitectură din București care îi are ca acționari pe Constantin Goagea (70%) și Cosmina Goagea (30%). Aceasta din urmă face parte din echipa curatorială pentru TM2023 a Centrului de Proiecte al PMT.
„Reamintim că proiectul a fost scos la licitație de două ori și doar din a doua încercare, după ce a fost completat caietul de sarcini, iar suma a fost actualizată conform realității din teren, am reușit să încheiem un contract cu una dintre puținele firme de arhitectură din România specializată în proiecte de «memorie recentă». Licitația a fost deschisă și se putea prezenta oricine era interesat. Proiectul Traseului Revoluției nu are nicio legătură cu Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, nici din perspectiva programului cultural, nici din cea a infrastructurii culturale. Pe de altă parte, pentru a nu exista niciun fel de dubii, Cosmina Goagea nu face parte din echipa de proiectare”, ne-a explicat Bogdan Marta, din partea PMT.
Firma bucureșteană a lucrat până acum la proiecte precum „Dușmance ale Poporului – femei în detenția comunistă” (Academia Civică – spațul Memorialului Sighet la București), Muzeul Colectivizării din România, tur virtual pentru Memorialul Victimelor Comunismului sau Închisoarea Pitești- amenajare expoziție.
Banii vin din PNRR
Traseul Revoluției din 1989 este nominalizat în Programul Național de Redresare și Reziliență, cu suma de 4,3 milioane de euro. Amenajarea va presupune și „reconfigurarea profilului stradal, refacere pavaje, trecere în subteran a infrastructurii de rețele, iluminat public”.
Caracterul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone (Piața Maria și Consiliul Județean) vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental.
Trebuie creat, de asemenea, conținut media audio-video și analog, bazat pe conceptul curatorial/memorial. Va trebui dezvoltată și o aplicație mobilă compatibilă cu Android și IOS. Aplicația mobilă va avea funcțiuni tip Augmented Reality (AR). Durata contractului este de 21 de luni, în care intră și asistența tehnică din partea proiectantului pe durata de execuție a lucrărilor și de recepție la terminarea lucrării.