Transformarea Pieței Traian, în linie dreaptă. Costă peste 34 milioane de euro, o parte bani europeni, deja aprobați

piața traian

Anul viitor ar putea începe șantierul în zona Pieței Traian. Investiția de peste 34 de milioane de euro a fost aprobată în CL și va primi finanțare europeană. Totuși, Primăria Timișoara trebuie să pună de la ea 19,3 milioane de euro. De vină pentru această sumă consistentă ar fi ADR Vest.

Consilierii locali au aprobat, marți seară, proiectul privind „Regenerare urbană – Zona Piața Traian”, care include o contribuție financiară din partea primăriei de peste 96 de milioane de lei. Suma este foarte mare și reprezintă cam 60% din valoarea totală a proiectului acceptat deja la finanțare prin Programul Regional Vest 2021-2027, Intervenția Regională 7.1.A – Revitalizare și regenerare urbană.

Interpelat în plen de liberalul Dan Diaconu, pe tema acestei sume consistente, viceprimarul Ruben Lațcău a spus că totul este din cauza ADR Vest, care ar luat unele decizii fără să discute și cu municipalitatea.

„Sunt două motive pentru care contul este foarte mare. Primul motiv este că, fără o consultare cu Primăria Timișoara, ADR Vest a introdus o limită foarte mică pentru aceste proiecte de regenerare urbană, limita fiind de 12,5 milioane de euro. Adică o sumă de 60 de milioane de lei. Dat fiind modul în care au crescut prețurile în construcții în ultimii cinci ani, această sumă este extrem de mică și nu permite reabilitarea nici măcar a unei suprafețe de jumătate din zona de intervenție din Traian. De aici e prima problemă cu diferența mare între deviz și parte eligibilă.

A doua problemă majoră este că, iarăși, fără consultare cu Primăria Timișoara, ADR Vest a decis ca cheltuielile ce țin de utilitățile subterane să fie neeligibile. În mod evident, nu putem, într-un astfel de proiect, unde intervenim într-o zonă istorică, spargem toate străzile, coborâm la cota -2, să nu intervenim și să nu schimbăm macaze de tramvai, gaz, apă-canal și așa mai departe”, a explicat Lațcău.

Bani cu dobândă minimă de la BERD sau BEI

Valoarea totală a proiectului este de 171,05 milioane de lei, cu TVA, din care valoarea totală eligibilă este de 74,6 milioane de lei.

În ciuda condițiile restrictive pe care le-ar fi impus ADR Vest, municipalitatea a decis să introducă în proiect și utilitățile, pentru a nu se afla ca, în cinci ani, să fie nevoită să spargă străzi, pentru a repara defecțiuni.

Ruben Lațcău spune că este rezolvată și problema contribuției PMT. „Diferența, cel mai probabil, va fi contractată de Primăria Timișoara printr-un împrumut de la BERD sau de la BEI. Avem discuții cu amândoi partenerii, un împrumut care probabil va avea o dobândă de 1% sau sub 1%. Raportat la costul inflației, vom da mai puțini bani decât luăm, în realitate. Deci și partea de cofinanțare este asigurată și discutată”, a spus viceprimarul. Acesta l-a amintit și pe Dan Diaconu, care „acum cinci ani, a introdus acest proiect pe lista primăriei pentru POR 2021-2027”.

Ce prevede proiectul

O parte din cartierul Traian va trece printr-un proces de pietonalizare similar celui din Cetate. Traficul de tranzit dinspre centru va fi deviat pe str. Zlatna, iar cel dinspre Badea Cârțan, pe axa Piața Petru Rareș – str. Ecaterina Teodoroiu. Piața Traian și Piața Romanilor, lângă Catedrala Millenium, devin parțial pietonale. În Piața Traian, pe două laturi va fi eliberat carosabilul pentru a completa spațiul pentru arbori și terase. În Piața Romanilor, una din străzile laterale catedralei va avea acces controlat. În locul carosabilului va fi făcută o zonă de sport pentru elevii de la Liceul Shakespeare.

Riveranii și cei care își desfășoară activitatea comercială, confesională sau de altă natură în clădirile adiacente vor avea acces controlat prin bolarzi. Scuarul verde din Piața Corneliu Micloși va fi întregit într-un parc cu spații de relaxare și socializare, iar zona din fața Sinagogii din Fabric va fi transformată în piațetă.

Sunt incluse în investiție bd. 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Miclosi, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi, Piața Petru Rareș.

„Mă aștept până de Crăciun să semnăm contractul de finanțare și undeva în prima parte a anului viitor să avem și contract de execuție”, a conchis viceprimarul Ruben Lațcău. Proiectul a trecut cu 22 voturi „pentru”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere, dar, foarte probabil, se va lucra pe zone, astfel încât să nu fie blocat accesul în tot cartierul.

About Post Author