Tot mai mulți pacienți cu tuse măgărească ajung la spital. La ce trebuie să fiți atenți

tuse măgărească

sursa foto: Annie Spratt / Unsplash

În ultimele săptămâni, la Spitalul „Victor Babeș” au ajuns aproape 60 pacienți cu tuse convulsivă. În trecut, medicii înregistrau doar câteva cazuri pe an. Dacă tușiți insistent, mergeți la un consult, fie și doar pentru a nu avea surprize neplăcute. Tusea convulsivă este foarte contagioasă.

Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de tuse măgărească sau pertussis, este o boală infecțioasă extrem de contagioasă. Afecțiunea este cauzată în principal de bacteria Bordetella pertussis și poate duc la complicații severe. Boala se transmite pe cale aeriană prin tuse, strănut sau secreții nazale, iar o persoană infectată poate fi contagioasă până la patru săptămâni.

„Nu putem vorbi de o epidemie de cazuri de tuse convulsivă, dar numărul mare de pacienți care au ajuns la camera de gardă reprezintă un semnal de alarmă. Și asta mai ales când vorbim de o boală care aducea în trecut câteva cazuri pe an. Vorbim de două cauze: ciclicitatea afecțiunii, numărul de cazuri crescând la 3-5 ani, dar și de scăderea acoperirii vaccinale. Din păcate, boli care aveau un număr redus de cazuri în trecut au început să reapară”, spune prof. dr. Voichița Lăzureanu, medic primar boli infecțioase la Spitalul „Dr. Victor Babeș”.

La ce trebuie să fiți atenți

Boala începe cu simptome asemănătoare unei răceli obișnuite: febră moderată, rinoree și tuse uscată. Urmează crize severe de tuse convulsivă, cu un zgomot intens respirator, iar pacienții simt că se sufocă. Acestea sunt adesea însoțite de vărsături, iar, în ultima fază a bolii, accesele de tuse devin mai rare, dar continuă să persiste. În total, tusea poate dura chiar și până la 8 săptămâni.

Diagnosticarea se face pe baza exudatului nazofaringian sau folosind metoda PCR. Tratamentul implică administrarea de antibiotice, care face posibilă și scăderea perioadei de infecțiozitate.

„Majoritatea celor care au fost internați în spital sunt nevaccinați și riscau o formă severă de boală, cu dezvoltarea unor complicații. Printre acestea se numără pneumoniile cu insuficiență respiratorie acută, convulsiile, encefalopatiile, iar sugarii sunt cei mai vulnerabili la asemenea complicații. Vaccinul împotriva tusei convulsive este prevăzut în programul național de vaccinare. Scăderea ratei de imunizare, însă, face posibilă creșterea numărului de cazuri”, explică dr. Lăzureanu.

Recomandări de la Institutul Național de Sănătate Publică

  • Prezentarea la medic la apariția simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos („tuse măgărească”)
  • Vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor
  • Vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei
  • Vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani

About Post Author