Toamnă japoneză la Timișoara. UVT deschide Centrul de Studii Est-Asiatice

Centrul de Studii Est-Asiatice

În proaspăt inauguratul sediu al UVT din centrul Timișoarei va fi deschis, la finele săptămânii, Centrul de Studii Est-Asiatice. Evenimentul face parte dintr-o serie care include conferințe, prezentări și ateliere.

În prezența E.S. Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, şi a conf. univ. dr. Cătălina Ancuţa, prorector UVT, vineri, 3 noiembrie, la ora 10, la sediul de pe str. Paris nr. 1 va fi inaugurat Centrul de Studii Est-Asiatice. Acesta își propune să fie o platformă de promovare a proiectelor și inițiativelor de cercetare, a conferințelor academice și publicațiilor științifice, a oportunităților de life-long learning în zona limbilor, literaturilor și culturilor est-asiatice.

Centrul va fi inaugurat în anul în care, la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a UVT, a demarat prima specializare universitară autorizată de Limba și literatură japoneză din zona de vest a țării.

Săptămâna culturii japoneze va marca la Timișoara un moment inaugural de mare interes la Universitatea de Ves: lansarea Centrului de Studii Est-Asiatice, în atmosfera creată de noul spațiu al clădirii istorice restaurate de la strada Paris. Mulțumim Excelenței Sale, Ambasadorului Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, pentru onoarea de a ne fi alături în acest moment inaugural”, spune rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Caligrafie, origami, aruncarea evantaiului

Manifestările vor continua cu o conferinţă a ambasadorului Hiroshi Ueda (sediul UVT, V. Pârvan. nr. 4, amfiteatrul A01, ora 11.30) şi prezentarea programului de burse pentru studenţi internaţionali al Ministerului Educaţiei, Culturii, Sporturilor, Ştiinţei şi Tehnologiei din Japonia (sediul UVT, V.Pârvan. nr. 4, amfiteatrul A01, ora 14).

Sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 10,30, în holul de la parterul sediului principal UVT, Secţia Culturală a Ambasadei Japoniei, în parteneriat cu Centrul de Studii Est-Asiatice al UVT, cu colaborarea Centrului Cultural Japonez al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, va organiza ateliere de shodō (caligrafie) şi origami (împăturirea hârtiei), care vor fi urmate de o demonstraţie şi un atelier de tōsenkyō (aruncarea evantaiului).

Programul zilei de sâmbătă se va încheia cu două dansuri tradiţionale în stilul Nihon buyo, interpretate de Cristina Şendroiu (Aula Magna „Ioan Curea”, ora 13), şi de vizionarea filmului japonez „Samā firumu ni notte” (Un film de vară, 2020), în regia şi scenariul lui Matsumoto Sōshi (Aula Magna „Ioan Curea” UVT, ora 13.30).

About Post Author