TM2021: între mutare online, strategii îndoielnice și uzurpare de prerogative

tm2021

Nu putem noi decide să devenim „prima Capitală Culturală Europeană în format digital”. Primarul Timișoarei retează elanul creativ al colegului său de partid, rectorul UVT, Marilen Pirtea. Edilul spune din nou că la Asociația TM2021 se întâmplă lucruri nelalocul lor și vorbește despre „uzurpare de prerogative”.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a lansat, în spațiul public, ideea ca Timișoara 2021 să devină prima „Capitală Culturală Europeană în format digital”. „Consider că ar fi mai înțelept să privim apropierea anului 2021 ca pe o provocare (…) Dacă vom găsi resursele de a transfera în digital și online mare parte din programul capitalei culturale europene din 2021, nu văd de ce ar mai fi necesar să amânăm programul pentru 2022”, explica acesta. Pirtea vedea avantaje importante după o astfel de mutare în online: un public „mult mai extins, situat peste tot în Europa și în lume”, dar și o creștere a „sentimentului de unitate europeană”.

Propunerea lui Marilen Pirtea vine într-un moment delicat pentru TM2021. O dată, pentru că programul capitalelor europene ale culturii este suspendat, din cauza pandemiei. Încă nu se știe cum se va derula el în viitor, fiind luată în discuție o decalare a sa. Apoi, Asociația TM2021, ca structură, trece printr-o perioadă complicată. În ultimele luni au plecat oameni importanți în angrenaj, unii alegând să renunțe la doar câteva săptămâni de la instalare. Alții – cum ar fi foștii directori de producție sau de comunicare – au plecat după ce au aflat că posturile lor, pe care le ocupaseră în urma unor competiții, tocmai fuseseră scoase din nou la concurs.

„Strategie și rezultate îndoielnice”

Cea mai recentă plecare este cea a echipei de designeri grafici. Aceștia au lucrat pentru TM2021 încă din perioada candidaturii. „Am fost implicați în acest proiect începând de la realizarea primului Bid Book și am continuat să lucrăm la proiect. Asta, în ciuda problemelor financiare și organizatorice (…) Am fost cooptați pentru a contribui cu expertiza noastră la succesul accestui proiect și suntem mândri de tot ce am realizat până recent (…) Multe dintre problemele care ne determină să luăm acum această decizie nu sunt noi (…) Am continuat să lucrăm sperând că vom reuși să schimbăm ceva. Când recent ni s-a cerut să «nu mai punem întrebări, ci să executăm ce ni se spune», am realizat că există o ruptură de viziune între noi și conducerea actuală a asociației”, spun cei trei, în scrisoarea prin care și-au anunțat plecarea.

Designerii descriu, în culori sumbre, atmosfera de lucru: „Nu putem să continuăm să ne asociem numele cu strategii și rezultate îndoielnice (…) În contextul actual, constatăm cu tristețe promovarea unei culturi interne care se învârte în jurul intereselor personale, al jocurilor politice și al calculelor financiare, totul împachetat într-o așa-zisă «competiție internă». Se promovează obediența în detrimentul competenței, relațiile personale în detrimentul transparenței”. Și încă un amănunt: deși suntem aproape în luna mai, asociația nu a încheiat contracte pe anul 2020. Deci, mulți dintre oameni nu sunt plătiți pentru munca lor.

„Nu noi hotărâm dacă facem așa sau altfel”

Primarul Timișoarei spune că nu se pune problema mutării în online a întregului program al TM2021. „La CE, unde se iau deciziile, că nu noi hotărâm dacă facem așa sau facem altfel, se analizează trei variante. O variantă este să se decaleze totul cu jumătate de an și, prin urmare, capitalele culturale ale culturii din 2020 să-și exercite mandatul de la 1 iunie până în 31 mai 2021 (…) Altă variantă este să se decaleze totul cu un an. Noi, cei care eram prevăzuți în 2021, am merge atunci spre 2022. A treia variantă este mutarea unui oraș care optează pentru asta, dintre cele trei prevăzute pentru 2020, în 2023, pe locul vacantat de Marea Britanie”, explică acesta.

Digitalizarea poate fi o parte importantă a programului cultural, dar nu poate înlocui interacțiunea cu publicul. „A fi capitală europeană a culturii înseamnă, pe de o parte, să duci cultura la cât mai mulți cetățeni, acolo unde trăiesc ei, și în cartiere, și să-i implici în actul cultural (…) Evident că a ne manifesta folosind digitalul este un lucru la ordinea zilei, dar nu ca înlocuitor al unor lucruri esențiale care trebuie să se producă în contact direct (…) Tehnologia este excepțională, ne-a schimbat viața, dar ea trebuie să vină acolo unde e locul potrivit și să nu ia locul a ceea ce trebuie păstrat”, mai spune edilul șef. Propunerea lui Pirtea a fost distribuită și pe pagina oficială a Asociației TM2021. „Nu știu cum a apărut pe pagina asociației, sper că nu a apărut ca și o asumare, atunci ar fi greșit”, a completat primarul.

Cine nu-și respectă statutul trebuie schimbat

Primarul Timișoarei admite, pe de altă parte, că disfuncționalitățile de la Asociația TM2021 încep să se vadă și din exterior. „Lucrurile nu merg bine la asociație. Sunt prins cu altele, dar am promis că mă voi implica altfel acolo. Situația mi-a fost semnalată și de partenerii noștri cei mai importanți. Fiecare trebuie să-și respecte statutul acolo, fișa postului său. Dacă nu o face bine, trebuie să fie schimbat.

Nu e în regulă ca cineva să facă altceva decât ține de poziția pe care o ocupă (…) Nu pot să vin eu, ca primar, și să mă ocup de activitățile executive din asociație. Și nici altcineva, de pe o altă poziție. Poziția X să exercite prerogativele poziției Y. Nu discut decât abstract deocamdată. Asta se cheamă uzurpare de prerogative. Nu e cazul ca, mai ales într-o asemenea asociație, cu asemenea responsabilități, să se întâmple uzurpări de prerogative”, a mai declarat acesta. Conducerea executivă a TM2021 este asigurată de Simona Neumann, director executiv. Horațiu Rada este președintele boardului.

About Post Author