Site icon Stiri de Timisoara

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte: poveste fantastică în Piața Libertății

tinerețe fără bătrânețe

Inspirat de povestea omonimă culeasă de Petre Ispirescu în anul 1862, spectacolul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, teatru cu marionete gigantice și muzică live, va fi jucat în intervalul 23 – 25 iulie, de la ora 21, în Piața Libertății. De vineri până duminică, sunteți așteptați într-o lume fantastică, „desenată” pe basmul atât de neobișnuit care a colorat viața multor copii și adolescenți. De la personajele mitologice specifice basmelor românești, până la aranjamentul publicului, în spirală, spectacolul promite să pună în valoare basmul cu toate subînțelesurile sale, dar și să aducă în prim-plan importanța interpretării lui în contemporaneitate.

Spectacolul este realizat în cadrul proiectului „Cămine în mișcare: Centriphery”. El este rezultatul unei colaborări dintre artiști foarte diferiți: Ciprian Tauciuc, Conny Zenk (Austria – Festival der Regionen/RAD Performance), Lia Pfeiffer, Livia Coloji, Ovidiu Mihăiță și Xiri Noir (Danemarca – Dansehallerne). Au contribuit la scrierea acestei povești fantastice actori timișoreni și din țară, muzicieni și voluntari din comunitatea locală.

Cine a „scris” povestea

Pregătirile au început în iunie și implică o rezidență artistică, dar și ateliere tematice (butaforie, poster art, dans contemporan sau sunet), coordonate de artiști internaționali și locali, în vederea activării comunității timișorene. Oricine a vrut a putut să facă parte din procesul de construire a spectacolului de teatru, dar și să facă figurație. Au fost create14 marionete de mari dimensiuni și alte decoruri din materiale reciclate.

Regia îi aparține lui Ovidiu Mihăiță și scenografia lui Ciprian Tauciuc. De sunet se ocupă Conny Zenk, de muzică – Sol Faur, de coregrafie – Xiri Tara Noir, de costume – Lia Pfeiffer, iar de lumini – Călin Cernescu; maestru păpușar – Cuța Gornic, maestru cor – Beatrix Imre Leila. Designul grafic este realizat de Livia Coloji, iar producția de Bogdan Cotîrță. Distribuția este formată din 50 de actori și muzicieni profesioniști din Timișoara și din țară, alături de voluntari.

Ce este Centriphery

Accesul la spectacol se face pe bază de bilet. Copiii sub vârsta de 10 ani intră gratuit, iar vârsta minimă recomandată pentru participare este de 6 ani. Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare; persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore. Minorii sub 16 ani sunt exceptați de la prezentarea dovezilor medicale necesare participării la spectacol. Purtarea măștii pe teritoriul spectacolului este obligatorie. Biletele pot fi achiziționate de aici sau din rețeaua iabilet/retea. Veniturile generate de vânzarea de bilete sunt realocate integral în cadrul proiectului.

Spectacolul face parte din prima etapă a proiectului Cămine în Mișcare: Centriphery, care cuprinde și alte evenimente conexe, desfășurate în perioada 10-25 iulie.

Minor Gestures Into Dance – 10, 14 și 17 iulie, la Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT)
Atelierul coregrafic este despre puterea și politica gesturilor mici. Acesta a conținut o parte de exercițiu în studioul de la Casa Tineretului și o sesiune de practică, în care participanții au mers merge la piața locală, pentru a se lăsa inspirați de mirosuri și gesturi. Atelierul face parte din cercetarea artistică pentru spectacolul de teatru „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”.

SoundRIDE – 14 iulie, Piața Libertății

Evenimentul a reunit într-un format inedit muzica artiștilor din Timișoara și Viena. Pe biciclete, echipați cu boxe, timp de trei ore, străzile orașului au devenit scena unui univers sonor în mișcare. La eveniment au participat peste 100 de persoane. SoundRIDE a fost organizat de RAD Performance, Pedallez, Asociația Prin Banat, Masa Critică și Ciclocurier.

Centriphery Transformation Incubator – 21 – 25 iulie, orele 18 și 21, Piața Libertății
Instalația este în continuă dezvoltare și arată evoluția proiectului Centriphery din 2018 până în prezent și intervențiile artistice din fiecare țară gazdă. Până acum, expoziția a fost prezentată în Austria, Țările de Jos și Danemarca, iar la finalul proiectului în România, va fi expusă în cadrul Centriphery Bulgaria (septembrie 2021).

Centriphery Artist Talks – 24 iulie, ora 10, Ambasada
Artiștii din cadrul proiectului vor fi invitați să împărtășească din experiențele organizării proiectului Centriphery în contextul pandemiei. La eveniment vor participa și reprezentanți ai partenerilor internaționali ai proiectului Centriphery.

În 2021, proiectul european Centriphery este organizat în România de Asociația Prin Banat și desfășurat în cadrul programului cultural Cămine în Mișcare – Moving Fireplaces.
Parteneri locali: Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, teatrul independent timișorean Auăleu, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, AMBASADA și Fundația Județeană pentru Tineret Timiș
Proiect co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene
Proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de
Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Exit mobile version