TimPark, la noul regulament. Cât e amenda, când se blochează roțile, cum sunt abonamentele

timpark

Ceva mai mult de o lună va dura perioada în care parcarea este gratuită la Timișoara, cu excepția zonei centrale. Consilierii locali au de votat noul regulament TimPark, sistemul fiind gestionat acum de noua societate înființată. Vor apărea abonamentele de rezident, iar cei cu mașini eletrice pot parca gratuita peste tot, mai puțin în centru. Amenda pentru neplată e 180 de lei.

Societatea care se ocupă de parcarea în Timișoara va avea și un regulament în baza căruia va putea încasa taxe și va putea aplica amenzi. Mai trebuie să fie de acord și consilierii locali, care apucă, în sfârșit, să voteze aceste prevederi.

Potrivit datelor cu care au lucrat cei din PMT la întocmirea acestui nou regulament, în Timișoara ar fi aproximativ 47.445 locuri de parcare şi 32.805 locuri de staţionare. Vor fi cuprinse în sistemul TimPark 9.903 locuri de parcare, astfel: 338 în zona tarifară 0 (verde), 1.883 în zona tarifară I (roșie), 6.442 în zona tarifară II (galbenă) și 1.240 în zona tarifară III (albastră).

De la 1 martie vor exista două două categorii de locuri de parcare/staționare. Unele sunt destinate uzului general, inclusiv pentru deținătorii de abonamente de tip rezident, și vor fi evidențiate printr-un marcaj longitudinal paralel cu bordura, de culoare albă. În zonele roșie, galbenă și albastră, parcare va fi cu taxă de luni până vineri, orele 8 și 20. În intervalul 20 – 8, respectiv sâmbăta, duminica și sărbătorile legale va gratuit. În zona verde, de luni până vineri se plătește între orele 8 și 20 și sâmbăta, între orele 8 și 17. Duminica și de sărbătorile legale va fi gratis.

Locuri de parcare mixte

Vor exista, de asemenea, locuri de parcare mixte, evidențiate printr-un marcaj longitudinal paralel cu bordura, de culoare albastră, respectiv prin tăblițe adiționale. Aici se poate parca în intervalul de luni, ora 8, până vineri, ora 0, exceptând sărbătorile legale, după următorul program: orele 8 – 17, autovehiculele care dețin abonamente de parcare compatibile cu zona/subzona staționării, inclusiv autovehiculele care dețin abonamente de tip rezident, orele 17 – 8, doar autovehiculele care dețin abonamente de tip rezident, compatibile cu subzona în care se regăsesc aceste locuri de parcare/staționare.

În zonele roșie, galbenă și albastră vor putea fi cumpărate și abonamente. În zona verde însă, parcarea se va plăti la oră. De asemenea, pe străzile incluse în TimPark va fi interzisă parcarea autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată peste 3,5 tone și a vehiculelor destinate transportului de persoane cu un număr de locuri pe scaune mai mare de 9 locuri, inclusiv al șoferului.

Gratis aproape peste tot pentru mașini electrice

Parcarea va putea fi plătită cu telefonul mobil prin trei metode: taxare la nivel de minut (pre-pay) pe bază de voucher şi apel telefonic, taxare la nivel de o oră pe bază de SMS sau taxarea cu cardul, on-line, prin intermediul unei aplicații. Cei care vor cumpăra cartele de tip voucher vor primi, într-un plic, o cartelă răzuibilă cu seria şi numărul voucherului, în valoare de 10, 30 sau 50 lei.

Abonamentele vor fi de mai multe tipuri. Abonamentul combinat se poate elibera pentru două combinații de zone, respectiv: zona roșie (I) + zona galbenă (II), sau zona roșie (I) + zona galbenă (II) + zona albastră (III). El este netransmisibil. Vor fi, de asemenea, abonamente separate pentru zonele roșie, galbenă sau albastră, dar și abonamente la purtător.

Apare abonamentul de tip rezident, care este eliberat doar persoanelor fizice care au domiciliul în Timișoara, respectiv fac dovada că deţin în proprietate autovehiculul pentru care solicită eliberarea abonamentului. Pot cumpăra astfel de abonamente și cei „care fac dovada că locuiesc în interiorul perimetrului de aplicare a sistemului de taxare şi au înscrisă în actul de identitate menţiunea privind stabilirea reşedinţei (fosta viză de flotant) la respectiva adresă”.

Proprietarii de mașini electrice vor putea avea abonamente speciale, care le vor permite să parcheze gratuit oriunde în oraș, mai puțin în zona verde.

Când se blochează roțile

Amenda pentru cei care sunt surprinși parcând fără să plătească este de 180 de lei, dar suma poate fi achitată pe jumătate, în intervalul cuprins „între data constatării abaterii și primele 15 zile calendaristice de la data comunicării somației împreună cu actul de constatare al abaterii”. La trei amenzi neachitate pot fi blocate roțile mașinii.

„În zona de aplicare a sistemului de taxare, în măsura disponibilității locurilor și în corelare cu strategia/politica generală privind parcările, există posibilitatea închirierii unor locuri de staționare sau parcare, din proximitatea unei anumite locații”, mai scrie în regulament. Este vorba despre bănci, firme sau spitale și policlinici private. „Închirierile în cadrul parcarilor nu pot depasi 30% din spațiul de parcare din locația respectivă. Prețul închirierii/zi, se stabilește prin aplicarea tarifului orar pentru zona în care se regăsesc locurile ce vor fi închiriate înmulțit cu 12 ore”, se precizează în același document. Locurile închiriate vor fi marcate cu borne metalice rabatabile, montate pe cheltuiala beneficiarului.

Control mai mare asupra sistemului

Referatul semnat de viceprimarul Ruben Lațcău spune că „prin acest regulament se asigură un nivel de control mai mare asupra sistemului de parcări, ca urmare a expansiunii îngrijorătoare a nivelului de utilizare a autoturismului individual și a cotelor alarmante ale traficului auto înregistrat în oraș, situație ce a propulsat congestia traficului și poluarea orașului, în special în zonele dens populate, dar cu precădere în zona centrală a municipiului Timișoara, și nu în ultimul rând în cartiere (în special după orele 17)”.

About Post Author