Timpark a vândut degeaba abonamente rezident. După ora 17 poate parca oricine
Abonamentele de tip rezident nu mai folosesc la nimic. Curtea de Apel a respins recursul PMT în procesul cu avocatul Cristian Clipa, după ce Tribunalul Timiș anulase prevederea din regulamenrul Timpark referitoare la acest tip de abonamente.
În luna iulie, Primăria Timișoara anunța că Tribunalul Timiș respinsese acțiunea formulată de avocatul Cristian Clipa împotriva HCL care modifica regulamentul de parcare Timpark. Era adevărat, dar a existat o excepție. „Doar un singur paragraf a fost eliminat, însă acesta nu modifică esența regulamentului. Concret, prin eliminarea acelui paragraf se va permite staționarea pe locurile rezervate rezidenților, după ora 17, și a celor care au achiziționat abonamente de zonă”, explica viceprimarul Ruben Lațcău.
PMT a făcut recurs și n-a avut câștig de cauză. „Respinge recursul formulat de recurentul-pârât Consiliul Local Timișoara, în contradictoriu cu intimatul-reclamant Clipa Cristian şi intimatul-intervenient Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara – Timpark împotriva sentinţei civile nr. 688/20.07.2022, pronunţată de Tribunalul Timiş, în dosarul nr. 2114/30/2022. Definitivă”, sună, pe scurt, soluția Curții de Apel.
Practic, rămâne în vigoare suspendarea executării dispoziţiilor art. 3, alin.,3 lit.,b, din HCL 20/25.01.2022. Acestea vizează parcarea pe locurile rezervate rezidenților, pentru care au fost vândute abonamente separate.
Noul regulament de parcare în Timișoara este în vigoare de la 1 aprilie. Abonamentul rezident nu garanta loc de parcare, ci oferea posesorului posibiltatea de a parca în jurul casei, fără să plătească amendă, după ora 17. Asta, dacă strada era inclusă în sistemul Timpark.
UPDATE: Ce zice Ruben Lațcău
Viceprimarul Ruben Lațcău susține că TimPark a câștigat, de fapt, procesul, iar abonamentele de tip Rezident rămân în vigoare. Lațcău spune că „după deciziile Tribunalului și Curții de Apel, regulamentul TimPark în ansamblul său rămâne în vigoare, cu toate zonele și toate tarifele. Toate abonamentele deja emise sunt valabile și rămân valabile”. E interpretarea sa, în calitate de reprezentant al administrației locale, a unor sentințe judecătorești care anulează definitiv prevederile referitoare la vânzarea de abonamente de tip rezident.
„Deciziile instanțelor au dat câștig de cauză TimPark. Vă reamintesc că avocatul local care contestase regulamentul susținea că acesta încalcă peste 10 legi, și că majoritatea elementelor din el sunt ilegale. Primăria a câștigat în primă instanță pe întregul regulament cu o singură excepție, exclusivatea zonelor rezidențiale, și tot primăria a făcut apel pentru mica diferență. Curtea de Apel a considerat că atâta vreme cât cineva deține un abonament de zonă, să poată parca pe orice loc din acea zonă, doar cu un cost mai ridicat”, continuă Lațcău.
Acesta explică, de fapt, că posesorii de abonamente rezident „rămân net avantajați de sistem, dar fără zonele exclusive”. Ei au cumpărat abonamente mai ieftine doar pentru a parca în apropierea casei după ora 17, unde, de acum înainte, își vor putea lăsa mașinile și cei care au abonamente de zonă, care au plătit mai mult.