Timișoara nu e campioană la calitatea aerului! Respirăm praf cât cuprinde
Aerul din Timișoara nu e chiar atât de respirabil precum crede primarul Nicolae Robu. Agenția de Mediu anunță mai multe depășiri de indicatori la calitatea aerului, la stațiile din oraș. Recordul este înregistrat în centrul Timișoarei.
Reprezentanții Agenției de Mediu Timiș au anunțat, miercuri, la Colegiul Prefectural, că în mai multe zone din Timișoara s-au înregistrat depășiri ale anumitor parametri care măsoară calitatea aerului. Întrebați de prefectul Eva Andreaș cum, la ce intervale de timp și unde este monitorizată calitatea aerului, cei de la APM au explicat care este situația.
23 de depășiri de cote, în Timișoara
„Există sistemul național de monitorizare a calității aerului, în subordinea Ministerului Mediului. Județul Timiș are șapte stații pentru monitorizarea calității aerului: cinci la Timișoara, una la Moravița și una la Lugoj. Fiecare stație este dotată cu echipamentele necesare monitorizărilor 24 de ore din 24”, a explicat reprezentantul APM. Potrivit acestuia, în Timișoara lucrurile sunt departe de a fi perfecte. „Avem depășiri la acești indicatori în municipiul Timișoara. Avem până în prezent depășiri în ceea ce privește particulele în suspensie PN 10 (care provin mai ales de la emisiile poluante generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor – n.r). La stația de trafic din Calea Șagului avem șase depășiri, la stația din curtea Liceului «Carmen Sylva» avem nouă depășiri, la stația din Calea Aradului, care este tot una de trafic, avem opt valori peste, iar la Moravița sunt cinci depășiri”, a mai spus cel de la Mediu.
Potrivit aceleiași surse, în Timișoara nu s-a înregistrat, de la începutul anului, nicio neregulă în ceea ce-i privește pe marii poluatori. „În general, activitățile economice se desfășoară cu autorizație de mediu, care stabilește valorile de emisii din atmosferă. Nu s-au înregistrat de la începutul anului și până în prezent depășiri sau evenimente de nerespectare. Ei au obligația să anunțe imediat ce înregistrează depășiri ale acestor valori. Ei monitorizează (n.r. agenții economici). De exemplu, Colterm are monitorizare continuă la emisia la coș. Și ceilalți au stabilite foarte clar, prin autorizațiile de mediu, intervalele în care trebuie să facă determinări și ce indicatori trebuie să monitorizeze și trebuie să transmită Agenției de Mediu dacă au probleme în cel mai scurt timp”, a afirmat reprezentantul APM.
Cel mai bun aer, zice Robu
Vă reamintim, primarul Nicolae Robu reclamă constant poluarea provenită de la agenții economici, însă fără a putea preciza exact despre cine vorbește. Pe de altă parte, nu mai departe de săptămâna trecută, edilul se lăuda pe Facebook cu puritatea aerului pe care îl respiră timișorenii. „Timișoara, din nou în frunte la calitatea aerului, între orașele mari din România, conform Organizației Mondiale a Sănătății”, a postat acesta, cu litere mari. Robu citează un site afiliat OMS, nu gestionat de aceasta. La o simplă căutare, veți putea afla, tot de acolo, că, de exemplu, aerul din Alpii austrieci e mai poluat decât cel din orașul de pe Bega.