Site icon Stiri de Timisoara

Timișoara intră în carantină trei zile. Decizie-șoc de la București

clădiri istorice

Propunerea de prelungire a carantinei în Timișoara a căzut la vot sâmbătă seară, în CJSU, unde numai 20 de oameni au votat în favoarea ei. Nouă au fost contra, iar nouă s-au abținut. Printre cei care n-au vrut să se pronunțe a fost și primarul Timișoarei. Dominic Fritz a acuzat ingerințe politice, după ce DSP a propus – iar INSP a avizat, cu recomandarea să nu se întâmple, totuși – ridcarea măsurii pentru comunele Moșnița Nouă și Ghiroda. Ambele au primari liberali.

Și totuși, Timișoara nu iese din carantină! Raed Arafat a semnat, duminică, un ordin al șefului DSU prin care prelungește, temporar, măsura. El a trecut astfel peste votul din CJSU.

„Ca urmare a situației existente în perimetrul format din raza administrativ-teritorială a municipiului Timișoara și a comunelor limitrofe, unde rata de incidență este ridicată, iar în baza datelor furnizate de CNCCI, gradul de ocupare a paturilor COVID ATI în județul Timiș, a atins capacitatea maximă, în vederea limitării riscului ridicat de transmiterea a Coronavirusului SARS-CoV-2 printre comunitățile vizate, s-a stabilit prelungirea carantinei pentru încă 72 ore pentru ariile teritoriale din județul Timiș, respectiv, municipiul Timișoara și comunele Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăvița, cu aplicabilitate imediată din data de 22.03.2021, ora 00”, se precizează într-un comunicat.

Raed Arafat a decis

Decizia „a fost luată prin Ordin al Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, în urma consultării cu conducerea Ministerului Sănătății, dată fiind lipsa întrunirii numărului minim de voturi care să permită adoptarea unei hotărâri a CJSU Timiș în ceea ce privește măsurile necesar a fi aplicate în vederea limitării noului virus, în pofida recomandărilor furnizate de DSP, ale avizelor și recomandărilor INSP”.

Timișoara, Dumbrăvița, Ghiroda, Moșnița Nouă și Giroc au intrat în carantină în 8 martie. Perioada inițială de restricții era de 14 zile. În acest interval au fost închise terasele, pensionarii peste 65 de ani au avut, teoretic, orar dedicat pentru cumpărături, iar magazinele s-au închis la ora 21. De asemenea, în weekend, mallurile și centrele comerciale nu au fost deschise. „Precizăm faptul că această măsură are caracter temporar, ea fiind necesară până la găsirea unei soluții viabile la nivel județean sau național”, se precizează în același comunicat.

Exit mobile version