Timișoara Art Nouveau. O după-amiază din viața unui tânăr din anii ’20, într-un tur cu multe povești

Turiștii, dar și localnicii pot ieși la plimbare alături de un personaj inedit, care știe ca nimeni altul poveștile Timișoarei începutului de secol XX. Johann Nepomuk Demeter Iorgu Nicolin este ghidul noului tur Art Nouveau, care își propune să atragă atenția mai mult asupra unui patrimoniu cu totul special.
Asociația pentru Promovarea Timișoarei (APT) a creat un tur ghidat al patrimoniului Art Nouveau local, în compania unui personaj de epocă. Acesta va fi disponibil pentru timișoreni și turiști în aproximativ o lună, începe din Piața Unirii, din fața Casei Brück. Ghid le va fi curioșilor Johann Nepomuk Demeter Iorgu Nicolin, un tânăr cu studii la Budapesta, care străbate străduțele care merg spre Piața Libertății, apoi strada Alba Iulia, pentru a se opri în fața Palatului Lloyd din Piața Victoriei. În drumul său, el spune povești.
„Pornim din fața Casei Brück pentru că aici, la parter, se află vechea farmacie Crucea de Aur, care funcționează neîntrerupt dinainte de anul 1900. Ne-am imaginat un personaj din anii 1920, un personaj tipic timișorean, care are origini în mai multe etnii: tata e român, mama e nemțoaică, a avut o bonă sârboaică, are o iubită unguroaică, are prieteni evrei. Este conectat cu lumea intelectuală și artistică din oraș, e prieten cu pictorul Oskar Szuhanek, cu Camil Petrescu, locuia la Timișoara în acea perioadă și ținea un cenaclu literar. Practic vom urmări o oră din după-amiaza acestui personaj, care iese în oraș să se întâlnească cu prietenul lui, la o băutură, și înainte de asta merge să cumpere și ceva de la farmacie. Locuiește în Piața Plevnei, în Casa cu păuni, iar tatăl său este Romulus Nicolin, frizerul, care este un personaj real”, explică ghidul turistic Ludovic Satmari, autorul scenariului acestui tur.
Traseu-joc, pentru cei foarte curioși
Turul Art Nouveau face parte dintr-un program mai larg de promovare a Timișoarei ca produs turistic. Cei care se vor înscrie vor putea participa și la un fel de joc, pe durata căruia pot descoperi mai multe clădiri Art Nouveau, iar la final vor primi un premiu.
„Ideea este să scoatem în evidență zestrea bogată care e importantă pentru designul Timișoarei, pentru că sunt clădirile reprezentative, toată zona centrală, sunt și clădirile foarte «instagramabile» și asta interesează lumea astăzi. Am făcut asta printr-un program turistic, un fel de joc lejer. Vom dori, în timp foarte scurt, să definitivăm un traseu cu câteva clădiri emblematice pentru Art Nouveau-ul timișorean, în care cei cărora vor să intre în acest joc le vom elibera un fel de permis în care pot să adune ștampile de la fiecare din clădirile menționate. Când au toate ștampilele se pot întoarce la Info Centru, ca să primească un premiu. Cei care fac traseul întreg vor putea lua cu ei ceva care să le amintească de Art Nouveau-ul timișorean”, spune, la rândul lui, Simion Giurcă, directorul Asociației pentru Promovarea Timișoarei.
Turul Art Nouveau Timișoara, ghidat de un personaj de epocă, va putea fi personalizat ca durată și traseu în funcție de cererile vizitatorilor. Programările se fac prin e-mail, AICI sau AICI.
CONTEXT
Ziua Mondială Art Nouveau, 10 iunie, este celebrată începând din 2013 și pune în valoare acest curent artistic care a marcat Europa. Activitățile organizate cu această ocazie au scopul de a crea mai multă conștientizare a moștenirii Art Nouveau în rândul publicului. Cele mai mari două organizații din Europa care coordonează activitățile acestei teme sunt Ruta Europeană Art Nouveau din Barcelona și Réseau Art Nouveau Network (RANN) din Bruxelles. Tema Zilei Mondiale Art Nouveau 2023 este Materiale.