Site icon Stiri de Timisoara

Timișoara, al treilea cel mai scump oraș din țară la apartamente

imobiliare

Cu un preț mediu de 1.200 de euro/ mp util pentru un apartament, indiferent de anul construcției, Timișoara este pe locul al treilea într-un clasament național, după Cluj-Napoca și București. Potrivit celor de la Imobiliare.ro, tendința este de temperare a cererii de locuințe. Cele mai multe tranzacții sunt cu terenuri.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că, în primul trimestru din 2019, au fost încheiate, pe plan național, 116.109 de vânzări de imobile. Este vorba de o scădere de 22 procente față de perioada similară a anului precedent. În Timiș, scăderea este de 24%. Interesant este însă că, în cel mai vestic județ al țării, cele mai multe au fost tranzacțiile cu terenuri. Asta, spun cei de la imobiliare.ro, arată un apetit ridicat pentru construcții.

În primul trimestru din 2019, în Timiș, terenurile extravilane au făcut obiectul a 2.064 de contracte, iar cele terenuri intravilane fără construcții au fost 1.800. „Achizițiile de unități individuale și cele de terenuri intravilane cu construcții se situează la egalitate, cu un total de câte 1.354 de tranzacții încheiate”, spun specialiștii.

Datele din ultimii ani arată, de asemenea, un interes deosebit pentru construcția de locuințe nu doar în Timișoara, ci și în localitățile limitrofe. În 2017 numărul locuințelor finalizate în Dumbrăvița și Giroc l-a depășit pe al celor livrate în capitala de județ.

În primul trimestru din 2019, cererea de locuințe în Timișoara era cu 34% mai mică decât în perioada similară a anului precedent. Cel puțin în parte însă, tendința de diminuare a cererii este contrabalansată de diminuarea ofertei. Cele mai căutate zone sunt Medicină – Take Ionescu, Complex Studențesc, Dacia-Circumvalațiunii și Torontalului – Bucovinei. Cele mai mari prețuri sunt practicate în zona Medicinei – 1.510 euro/mp, Complex Studențesc și Dacia – Circumvalațiunii – 1.300 euro/mp). Cele mai accesibile cartiere sunt Torontalului – 1.200 euro/mp, Girocului – 1.190 euro/mp), Bucovinei – 1.180 euro/mp, Șagului – 1.160 euro/mp.

Exit mobile version