Timișoara 2023 are bancnotă suvenir. 15.000 de exemplare, de cumpărat din ianuarie

bancnotă

Asociația pentru Promovarea Timișoarei anunță primul obiect promoțional pentru Timișoara 2023. Este vorba despre o bancnotă suvenir, care va putea fi cumpărată din luna ianuarie.

Asociația pentru Promovarea Timișoarei a realizat, în parteneriat cu Euro Suvenir Romania, o bancnotă suvenir dedicată Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii 2023. Pe bancnotă sunt reprezentate Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Palatul Opera Română și Domul Romano-Catolic, împreună cu titlul Timișoara 2023 European Capital of Culture.

„Tipărită de o imprimerie acreditată de Banca Centrală Europeană, bancnota are caracteristici de securitate similare bancnotelor reale și un design unic, asemănător, dar nu confundabil cu al acestora. Toate produsele sunt înseriate, iar tirajul de 15.000 unități nu va fi suplimentat”, sună descrierea produsului.

Prețul bancnotei pornește de la puțin peste 15 lei, cu TVA, și variază în funcție de numărul de bucăți comandate. Ea va putea fi cumpărată după data de 15 ianuarie, de pe pagina producătorului și de la comercianții locali parteneri. Produsele sunt comercializate în plicuri personalizate și sunt însoțite de cartoteci care conțin fotografiile celor trei clădiri, precum și scurte descrieri ale Timișoarei, în limbile română și engleză.

Valoarea nominală a bancnotei, tipărită și pe aceasta, este, pe modelul unor serii similare din Europa, 0. Astfel, „s-a urmărit eliminarea oricărui risc de asociere cu eventuale tentative de înșelăciune”.

Target: un milion de turiști la anul

Asociația pentru Promovarea Timișoarei a fost înființată în vara lui 2021, membrii fondatori fiind, la acea vreme, PMT, Aeroportul Timișoara, Ho-Re-Tim, compania care gestionează Iulius Town și Breasla Ghizilor. Ea trebuie să se ocupe de promovare pe toate domeniile: turistic, economic, cultural și educațional. Între timp, aeroportul s-a retras.

În luna aprilie a fost numit director interimar Simion Giurcă, fost șef al Biroului de promovare și informare turistică al României din Viena. „Vom supune aprobării adunării generale un plan de măsuri pentru dezvoltarea și promovarea destinației Timișoara, cu ținte ambițioase: dezvoltarea unei campanii de marketing online și offline pentru a crește numărul de vizitatori, stabilirea de relații cu instituții precum Institutul Cultural Român sau ambasade, dezvoltarea unui website de promovare a destinației și prezență în rețele de socializare”, spunea acesta.

Ce a făcut Asociația pentru Promovarea Timișoarei în ultimele opt luni e destul de greu de spus. E drept că nu suntem turiști, ci locuitori ai orașului, și, foarte probabil, acțiunile nu ni se adresează nouă. Trebuie să precizăm totuși că, la începutul lunii decembrie, Teatrul German de Stat Timișoara a jucat, la Viena, spectacolul „Jurnal de România. Timișoara”, scris și regizat de Carmen Lidia Vidu. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Viena, în parteneriat cu Ambasada României în Austria și Timișoara 2023, Capitală Culturală Europeană.

Recent, Simion Giurcă declara, pentru Radio Timișoara, că asociația „își propune ca în 2023, când municipiul va deține titlul de Capitală Culturală Europeană, să ajungă în oraş un milion de turiști”. Între timp, de pe Aeroportul Timișoara, Ryanair a decis să oprească și ultima cursă pe care o mai avea.

Timișoara intră oficial în anul de capitală culturală la jumătatea lunii februarie.

About Post Author