Timisoara 2021 primește aproape 53 de milioane de lei de la guvern. Prin credite de angajament

timișoara 2021

OUG 42/2019 a fost publicată marți, 18 iunie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre actul normativ legat de finanțarea proiectului Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii. Practic, pentru următorii patru ani, s-au alocat credite de angajament în cuantum de 52,9 milioane de lei.

Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 12 iunie, o ordonanță care stabilește modul de finanțare al programului Timișoara 2021. „Se stabilește, astfel, un mecanism care să asigure susţinerea financiară a programului cultural (…) Pentru implementarea programului «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021» s-au alocat credite de angajament, pentru perioada 2019-2022, în cuantum de 52,9 milioane de lei”, scrie în actul normativ publicat marți, 18 iunie, în Monitorul Oficial.

Asociația TM 2021 a trimis, la rândul ei, un comunicat în care anunță publicarea OUG. „Alături de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș, Guvernul României și-a asumat misiunea de a susține orașul și evenimentele culturale in urmatorii 4 ani. Aceasta asumare este clar o veste bună. Asigurarea unor bugete constante și adaptate necesităților, ar evita viitoare blocaje financiare și ar garanta proiecte culturale de anvergură, așa cum merită o capitală culturală europeană și așa cum ne dorim cu toții”, a transmis Simona Neumann.

Nu se știe când și câți bani va primi Timișoara 2021

Ce nu scrie în acest comunicat este când va fi semnat efectiv contractul de finanțare între TM2021 și Ministerul Culturii și nici ce sume vor fi alocate efectiv în 2019, an ajuns deja la jumătate. „Finanţarea nerambursabilă a programului se asigură anual pe baza unui contract de finanțare încheiat între Ministerul Culturii și Identității Naţionale și Asociația „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”. Alocările anuale destinate acestui program se stabilesc în limita sumelor aprobate în bugetul ministerului”, scrie în OUG 42/2019.

„Efectul Timișoara 2021 îl vedem deja în jurul nostru, sunt festivaluri de teatru, de muzică, de film care nu existau acum 3 ani. Sunt spectacole cu artiști din toată Europa, ce reușesc să umple piețele Timișoarei, din primăvară și până toamna târziu, sunt expoziții, lansări de carte. Avem o mișcare culturală extrem de activă și dinamică, care ne ține în priză în fiecare sfârșit de săptămână pentru că Timișoara este cultură iar timișorenii iubesc artele. Împreună, facem din Timișoara o adevărată Capitală!”, conchide Simona Neumann.

Trebuie spus că în jurul Asociației TM2021 s-au creat o mulțime de controverse. Echipa care gestionează acest proiect este în conflict cu o parte din oamenii de cultură din oraș. I s-a reproșat mereu lipsa de transparență în ceea ce privește cheltuirea banilor, dar și absența unor proiecte culturale proprii cu greutate.

De cealaltă parte, cei de la TM2021 se plâng mereu de subfinanțare. Primăria Timișoara a virat, în 2019, în conturile asociației, 250.000 lei reprezentând cotizația anuală. Săptămâna trecută a transferat încă 200.000 lei. Va fi interesat cât va veni de la guvern, în condițiile în care modul de finanțare preferat a fost cel al creditelor de angajament, „în limita sumelor aprobate în bugetul ministerului”.

About Post Author