TESZT, la o nouă ediție: 24 de spectacole și 10 ore despre Don Juan / PROGRAM

TESZT

sursa foto: Petru Cojocaru / Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” a pus în vânzare biletele pentru TESZT – Festivalul Euroregional de Teatru, care va avea loc în perioada 22-29 mai. Ediția cu numărul 13 înseamnă 24 de spectacole care „vorbesc” despre cum ne-am schimbat în ultimii doi ani și vor, în același timp, să reînnoade firul comunicării dintre spectatori și artiști.

Programul festivalului e alcătuit din spectacole înscrise pentru apelul deschis lansat de TESZT înainte de pandemie. Pe lângă acestea, TESZT #13 are în selecție spectacole relevante produse în ultimii doi ani în Europa. Teatrul-gazdă va prezenta unui public internațional spectacolele sale recente, lucrate la începutul și în timpul pandemiei – „Tragedia omului” (r. Silviu Purcărete) și „Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea” (r. Adrian Sitaru).

Spectacolele selectate din regiune reflectă trauma popoarelor care au trecut prin război civil. Și toate pot fi citite în altă lumină prin prisma conflictelor actuale. Astfel, „Șapte Spaime” (Teatrul Național Bosniac Zenica, r. Selma Spahić) vorbește despre războiul civil din fosta Iugoslavie, în timp ce „Eichmann la Ierusalim” (Teatrul de Tineret Zagreb, r. Jernej Lorenci) pune problema răspunderii colective, a răului potențial pornind de la cartea Hannei Arendt, iar „History of Motherfuckers” (Teatrul Național Bitola, r. Urbán András) reia într-o estetică punk motivele războiului și trădării din „Coriolanus” de W. Shakespeare.

Trei spectacole de dans

În 24, 25 și 26 mai TESZT găzduiește trei spectacole de dans contemporane. „May B”, inspirată din opera lui Samuel Beckett, este superproducția coregrafiată de Maguy Marin din Franța, o adevărată vedetă a dansului contemporan, un spectacol care în ultimii 30 de ani a schimbat multiple distribuții și s-a jucat pe mii de scene. Josef Nadj revine la TESZT cu „OMMA”, coregrafie pentru opt dansatori africani care își întrepătrund influențele, tradițiile, limbajele artistice. „Empty Floor”, producția trupei Imperfect Dancers, rezidentă la Opera din Pisa, transpune în mișcare subiectul delicat al maladiei Alzheimer.

Din spațiul teatral maghiar vin la TESZT companii care propun o regândire contemporană a unor texte sau forme dramaturgice clasice: „Balade scurte sângeroase” (Compania Forte – Lukács Miklós Cimbiosis Trio – Teatrul Pannon Várszínház, r. Horváth Csaba), „Cavalerii doamnei excitate: operetă de gală sindicalistă din Subotica” (Teatrul Kosztolányi Dezső Subotica, r. Urbán András) și „Richard al III- lea se interzice” (Teatrul Szkéné – Asociația Teatrală Ocazională Vádli din Budapesta, r. Szikszai Rémusz).

„încă fără titlu”, 10 ore

Cel mai lung spectacol din TESZT va dura 10 ore. Se numește… „încă fără titlu”, regia Tomi Janezič, de la Teatrul de Tineret Ljubljana, și este un maraton prin zeci de povești de dragoste și versiuni diferite ale motivului Don Juan. Din seria spectacolelor cu iubiri de poveste face parte și „Leonce și Lena” (Teatrul German de Stat Timișoara).

Extensie – Teszt este o secțiune aparte, care reunește spectacole independente, în 23-28 mai. Din Timișoara producțiile selectate sunt „Orașul paralel” (Teatrul Maghiar-Diogene-CiviCultura), „Je suis Giselle” (Unfold Motion), „Animal Crossing” (Teatrul Basca), toate cu acces gratuit, și „dosztoievskij b@r/ reopening” (Compania Independentă Arte-Factum), spectacol cu acces exclusiv prin rezervare. Din străinătate vor fi prezenți Marco Chenevier, cu „O singură răsuflare”, spectacol itinerant prin zona centrală a orașului, și Teatro dei Venti, cu „Moby Dick”, o superproducție de dimensiuni impozante inspirată de romanul lui H. Melville.

Biletele sunt disponibile pe www.tm-t.biletmaster.ro și la casa de bilete a teatrului (orar 10-13 și 16-19, de luni până vineri) la prețul de 50 lei / spectacol. Abonamentele costă 450 de lei pentru 15 spectacole, 350 lei pentru 10 spectacole, 175 de lei pentru 5 spectacole. Biletul pentru spectacolul- maraton „încă fără titlu” costă 100 de lei și nu este cuprins în variantele de abonament. Toate spectacolele sunt traduse în limba română, engleză și maghiară, după caz.

Programul integral poate fi găsit AICI.

About Post Author