Teatrul Vechi din Oravița, în șantier de restaurare. Cu aproape 2 milioane de euro, bani europeni / FOTO

Una dintre bijuteriile ascunse și pe nedrept uitate ale Banatului Montan revine la viață. Teatrul Vechi din Oravița este în plin șantier de restaurare. Sala de spectacole, bogat ornamentată pe modelul barocului vienez, va străluci precum odinioară.

teatrul vechi

Primul teatru din România și sud-estul Europei, Teatrul Vechi din Oravița a fost construit între anii 1814 și 1817, în stil baroc vienez. Copie la scară redusă a vechiului Burgtheater din Viena, teatrul a fost inaugurat în 5 octombrie 1817. Au participat la acel eveniment Francisc I de Habsburg-Lorena şi Carolina-Augusta de Bavaria.

Teatrul Vechi din Oraviţa arată și acum, pe interior și pe exterior, exact ca atunci. Nu s-a modificat nimic la prima clădire din Europa iluminată artificial, cu lămpi pe acetilenă. Sunt remarcabile decorațiunile din sala de spectacol, realizate în stilul strălucitor al barocului vienez. Aici a fost montată în premieră opereta „Crai Nou”. În 1868, la Oravița a ajuns și Mihai Eminescu, la acea vreme sufleor și secretar al lui Mihail Pascaly, directorul Societății Dramatice a Artiştilor Superiori din Bucureşti. În noiembrie 1931, pe aceeași scenă a concertat George Enescu.

Bani de la UE, pentru Teatrul Vechi

Din 1957, clădirea a intrat pe lista naţională a monumentelor de istorie, artă şi arhitectură (cod LMI – CS-II-m-A-11154). Acum, Teatrul Vechi revine la viață, cu bani europeni. Proiectul de restaurare este în plină desfășurare, fiind finanțat prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Lucrările de restaurare, conservare și dotare au fost estimate la peste 10 milioane de lei, din care 9,28 milioane lei, finanțare nerambursabilă. „Obiectivul general al proiectului este creșterea atractivității turistice a orașului Oravița prin restaurarea și valorificarea durabilă a acestui obiectiv de patrimoniu de clasă A, care să contribuie astfel și la dezvoltarea economică a zonei. Pe lângă restuararea și conservarea Teatrului Vechi, care ar urma să fie inclus în circuitul turistic local, regional și național, investiția cuprinde și amenajarea parcului din fața teatrului”, transmite ADR Vest.

Beneficiarul investiției este Primăria Oravița. Contractul a fost atribuit încă din mai 2020, către Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL.

About Post Author