Teatrul Național, blocat la finanțări pentru TM2023. Direcția Fiscală a PMT s-a trezit după șapte ani

Teatrul Național Timișoara nu are, de mai bine de un an, acces la finanțări pe proiecte pe bani publici. Instituția ar avea datorii la bugetul local. Direcția Fiscală a ajuns la această concluzie în 2022, după ce, în anii anteriori, a eliberat fără probleme certificate fiscale. Deși presupusele datorii ar avea șase-șapte ani!
Certificatul de atestare fiscală este actul oficial prin care un contribuabil, persoană fizică sau juridică, dovedește că și-a îndeplinit obligațiile de plată a impozitelor, taxelor, contribuțiilor, precum și a altor venituri. El se eliberează la cerere și este necesar în mai multe situații. Una dintre cele este, de exemplu, cea în care un operator cultural vrea să solicite bani în baza Ordonanței 51/1998. Cererea trebuie însoțită de cazierul fiscal care să ateste lipsa datoriilor la bugetul local. În anul de Capitală Culturală, Teatrul Național Timișoara nu poate obține acest certificat!
Să mergem un pic înapoi în timp. Totul a fost bine și frumos până la 1 februarie 2022, dată la care Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara a eliberat ultima dată un certificat fiscal pentru Teatrul Național, necesar pentru depunerea aplicației pentru finanțare de proiecte, conform Ordonanței 51/1998. Deci, instituția culturală nu ar fi avut datorii la bugetul local și nu era prima dată când a cerut – și primit – certificat fiscal.
Șapte ani, DFMT a… dormit
Cu toate acestea, în 18 martie 2022, Direcția Fiscală a emis o decizia de impunere „prin care obligă Teatrul Național «Mihai Eminescu» la plata către bugetul local a sumei de 344.719 lei – reprezentând impozite și penalizările aferente, calculate pentru perioada 2015-2022 – pentru trei garsoniere (apartamente de serviciu) achiziționate în 2009, integral din fonduri de la bugetul de stat, respectiv de la Ministerul Culturii, ordonatorul principal de credite al Teatrului Național”.
Să traducem: potrivit specialiștilor de la Direcția Fiscală, Teatrul Național nu a plătit timp de șapte ani impozite pe cele trei garsoniere. Dar a primit în tot acest timp certificate fiscale, cum că nu are datorii!
În aprilie 2022, Teatrul Național a contestat decizia de impunere, Direcția Fiscală a respins contestația, ca atare Teatrul Național a urmat calea legală, respectiv acționarea în justiție, aducând și documente. A reușit să demonstreze că avea dreptate, așa că în noiembrie a venit și sentința, prin care Tribunalul Timiș dispunea anularea deciziei de impunere emisă de DMFT. Cei de la Fiscul local au făcut recurs, însă acesta a fost respins, iar sentința este definitivă.
S-au mai găsit niște impozite, neplătite teoretic șase ani
„Aventura” fiscală a Teatrului Național continuă însă. În 28 decembrie 2022 (!!), deci după prima sentință care nu i-a fost favorabilă în celălalt proces, Direcția Fiscală a emis o nouă decizie de impunere, de această dată pentru Atelierele Fabrica de decoruri.
Actul vizează impozitul pe clădiri și accesorii aferente, pentru perioada 2016-2022. Altfel spus, TNTm nu ar fi plătit impozitele peentru această clădire timp de șase ani. „DFMT nu a emis nicio decizie de impunere în acest sens, de la intabularea clădirii până în decembrie 2022, ba chiar, prin certificatul fiscal emis în 1.02.2022, a atestat faptul că Teatrul Național nu avea datorii către bugetul local”, ne-au precizat reprezentanții instituției culturale. Ce urmează? Evident, un nou proces.
Atelierul Fabrica de Decoruri este prima fabrică de decoruri construită, după 1989, de o instituţie publică în România. Ea a fost inaugurată în 2012, este inspirată din ateliere similare ale teatrelor europene și este concepută ca o linie de producţie ce oferă spaţiul necesar (5.500 de metri pătraţi) construcţiei unor structuri de mari dimensiuni.
Accesul TNTm la finanțări este blocat
„Primăria și Consiliul Județean aplică prevederile OUG 42/2019 actualizată, respectiv faptul că proiectele din Programul Timișoara 2023 sunt finanțate numai prin cereri de finanțare, în conformitate cu OUG 42/2019 actualizată și OG 51/1998. Începând cu 18 martie 2022, Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara a blocat accesul Teatrului Național la finanțările dedicate CEaC. Orice proiect – chiar și cele incluse în proiectul cu care Timișoara a câștigat titlul în anul 2016 – necesită o nouă selecție și o nouă aplicație, însoțite de cazierul fiscal care să ateste lipsa datoriilor la bugetul local. Independent de atitudinile acestea, din păcate, anti-culturale, ne păstrăm convingerea că Teatrul Național este un reper și o marcă de identitate a Timișoarei în rândul Capitalelor Europene ale Culturii”, mai precizează cei de la TNTm.
Practic, din martie 2022, Teatrul Național nu a mai putut depune cereri de finanțare din programele publice. Acest lucru i-a redus simțitor posibilitățile, așa că a fost nevoie de o ajustare a programului propus pentru anul de Capitală Culturală, în funcție de, evident, bani.
Am încercat să obținem un punct de vedere și de la Direcția Fiscală a PMT, respectiv primărie. Cea de-a doua ne-a trimis la prima, care ne-a transmis că „personalul din cadrul organului fiscal are obligația de a păstra secretul asupra informațiilor dee care a luat cunoștință ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu”. În plus, „organul fiscal are obligația de a păstra secretul asupra informațiilor cu caracter de secret fiscal”.
Nu am putut, așadar, afla cum au fost emise certificate fiscale în anii în care TNTm ar fi avut datorii și nici cum au descoperit cei de la DMFT „hiba”… Așa cum nu știm nici suma imputată pentru Fabrica de decoruri, care, cu tot cu penalități, ar putea una foarte mare. Pentru că nu vorbim, totuși, de trei garsoniere.