Supraimpozitul pe paragină se întoarce. Primăria plătește și pentru refacerea clădirilor istorice
Proprietarii de clădiri din cartierele istorice ale Timișoarei vor primi bani, inclusiv nerambursabili, pentru a-și reface imobilele. Primăria trece din nou, de la anul, la impozit mărit pe paragină, în alte condiții.

foto: Arhivă
Primarul Dominic Fritz a anunțat, marți, startul unui program de speijin pentru reabilitatea clădirilor istorice, dar și reluarea supraimpozitării pentru clădirile care nu sunt îngrijite. Evdilul vorbește despre „două paliere: morcovul și biciul”.
„Vom propune acest HCL, de azi va sta 30 zile în dezbatere publică și timișorenii sunt invitați să trimită propuneri. Sperăm ca la mijlocul lunii iunie să intre în vigoare. PMT va acorda finanțare în zonele de actiune prioritare: Cetate, Iosefin, Traian (…) Avem o anexă cu clădirile istorice. Vom reclădi echipa de consultanță tehnico-economică, pentru ca aceasta să poată îndruma asociațiile de proprietari în demersurile de reabilitare”, a spus Fritz, în fostul sediu al Biroului de Conservare și Reabilitare Clădiri Istorice, nedeschis de mulți ani și acum cu un vag miros de mucegai.
Acesta a funcționat, vreme de mai mulți ani, în Casa cu Maimuțe – Palatul Ștefania, în Piața Traian. Pe atunci, finanțarea pentru reabilitarea clădirilor istorice venea prin programul Societății Germane pentru Cooperare Tehnică (GTZ).
Două variante „complementare”
Potrivit lui Fritz, vor exista două variante complementare de finanțare. Una se adresează imobilelor care sunt monument istoric sau fac parte dintr-un ansamblu istoric. „În acest caz este vorba de un grant de 20% din valoarea lucrărilor eligibile, iar 80% dăm sub formă de finanțare rambursabilă. Au 10 ani să dea înapoi acești bani în baza unui contract de ipotecă imobiliară (…) Vom putea executa aceste lucruri din partea PMT. Vom încheia contract cu firmele de construcție, pe baza contractului de ipoteca imobiliară (…) Pentru clădirile din situri, este vorba de o finanțare rambursabilă de 50%, cu returnare în 10 ani”, a explicat primarul.
Practic, cei care se „califică” pentru grantul de 20% ar trebui să fie de acord cu ipoteca pe locuințe, până la returnarea creditului de 80% pus la dispoziție de primărie. De asemenea, aceste variante de finanțare se adresează doar persoanelor fizice. Cele juridice trebuie să plătească integral cota-parte care le revine din costul total al lucrării.
„Procesul a fost prea complex”
Primăria Timișoara a avut, și pe vremea administrației Robu, un proiect de sprijin financiar pentru proprietarii de astfel de clădiri. Similar în multe puncte cu proiectul propus acum, n-a fost funcțional. „Procesul a fost prea complex pentru asociațiile de proprietari. De aceea vom avea acea echipă de consultanță. Au fost niște încurcături juridice legate de riscul seismic”, spune Dominic Fritz.
Consilierul local Paula Romocean, cea care a supravegheat reabilitarea Casei de Atlanți, a explicat cum a fost rezolvată această „încurcătură”. „Am stabilit că se va acorda finanțare proprietarilor clădirilor cu risc seismic 2 și 3, excepție fiind cazul în care expertul constată că sunt necesare lucrări de consolidare care condiționează executarea lucrărilor de reabilitare. După executarea acestor lucrări de consolidare, clădirea va fi eligibilă pentru finanțare”, spune aceasta. Nu se acordă finanțare pentru grad de risc seismic 1. Foarte important! Expertiza seismică trebuie plătită de asociația de proprietari, pentru că o statistică a imobilelor cu astfel de probleme nu există.
Certificatul de urbanism și autorizația de construire vor fi scutite de taxă și se vor elibera, în regim de urgență, în cel mult 15 zile de la data înregistrării solicitării. De asemenea, vor fi acordate scutiri de la virarea cotei de 0,7% şi a cotei de 0,1%, după caz, către Inspectoratul de Stat în Construcții, precum şi a cotei de 0,5% către Casa Socială a Constructorului, din cheltuielile cu lucrările de intervenție. Cei care își reabilitează clădirile vor fi scutiți de la plata impozitului pe clădiri/taxei pe clădiri pe o perioadă de 5 ani consecutivi.
Somații până la 31 iulie
Primarul Dominic Fritz anunță, de asemenea, că va fi reluată procedura de supraimpozitare a imobilelor neîngrijite, cu 300 până la 500%. Aceasta a fost suspendată pentru anul în curs, deoarece, spune edilul, a fost nevoie de o refacere a procedurii, pentru că, până acum, primăria a pierdut „toate procesele” pe spețe de acest gen.
„Până în 31 iulie vom constata starea de degradare a imobilelor, cu ajutorul Pliției Locale. Vom emite somatii până în 31 iulie (…) Între 15 și 31 decembrie o să emitem aceste HCL de supraimpozitare pentru fiecare clădire în parte. Până acum se făceau somații și în lunile octombrie sau noiembrie. HCL rămâne în vigoare până când proprietarul rezolvă problema, nu trebuie reînnoit în fiecare an”, a mai declarat primarul.
Ce ar trebui să facă proprietarii care primesc astfel de somații până la 31 iulie, astfel încât să nu aibă decizii de supraimpozitare la finele anului? „Să scoată autorizația de construire și să depună anunțul de începere a lucrărilor”, spune Fritz.
Supraimpozitarea merge și retroactiv
Potrivit acestuia, situații de genul celor în care proprietarii pun o schelă pe clădire, dar în realitate nu fac nimic nu vor mai avea sens. „Proprietarii ne anunță când au remediat problemele sau când au autorizația de construire și anul următor se va suspenda supraimpozitare. Dacă la sfârșitul autorizației de construire constatăm că nu au făcut nimic, supraimpozitarea se poate aplica retroactiv. Pe parcursul anului nu mai putem schimba nimic la HCL. Dacă, de exemplu, în februarie ai rezolvat problema, nu mai plătești supraimpozitarea abia din anul următor”, a mai declarat Dominic Fritz.
Pentru anul în curs, în buget este prevăzută doar suma de un milion de lei, destinată programului de reabilitate. „Avem doar această sumă, tocmai pentru că nu există dosare care sunt gata de execuție. Suma poate fi suplimentată oricând. S-au depus 20 de dosare în varianta trecută, din care 19 sunt incomplete. Este un singur dosar care ar putea intra în acest program”, conchide primarul Timișoarei.