Sunt bani europeni pentru Muzeul Revoluției. Dar nu avem nici măcar contract de proiectare

Guvernul ia 216 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România. Acordul cadru în cele două părți a fost aprobat de executiv.
Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat, în iunie 2021, cererea de împrumut formulată de statul român. Din cele opt propuneri ale Ministerului Culturii, una e din Timișoara. Acordul cadru vizează:
A. consolidarea, restaurarea şi modernizarea a șase clădiri monumente istorice:
- Muzeul Național de Istorie a României
- Teatrul Național şi Opera Română – Cluj-Napoca
- Fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste
- Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României
- Vila și domeniul „Florica” de la Ștefănești – jud. Argeș, date recent în folosința Muzeului Național „Brătianu”
- Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni – jud. Suceava, donat în 2020 de Johannes Sturdza statului român
B. Refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova
C. Construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română – Iași
Sprijinul financiar al BDCE reprezintă 80% din suma necesară pentru investiții, costul total net al proiectului fiind estimat la circa 270 milioane de euro, cu o perioadă de implementare de 7 ani.
Numai promisiuni, nimic concret
Sună minunat pentru Timișoara și mult promisul muzeu al Revoluției Anticomuniste. Asta, în teorie. Realitatea este însă mult mai tristă. În ultimii trei ani, în afară de o mulțime de promisiuni, nu s-a făcut nimic concret pentru fosta comenduire a garnizoanei, din Piața Libertății.
Viitorul mult clamat Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste nu are, în acest moment, nici măcar proiect tehnic. La începutul anului 2021, cu chiu, cu vai, a fost lansată o licitație, care a fost însă anulată, pentru că niciuna dintre oferte nu a fost considerată conformă. Procedura a fost relansată în luna iunie și, de la jumătatea lui iulie, ofertele sunt în evaluare.
Ministerul Culturii oferă pentru acest proiect tehnic, cu tot cu asistență pe durata lucrărilor, o sumă maximă de aproximativ 7,2 milioane de lei, cu TVA. După desemnarea proiectantului, urmează licitația de execuție și apoi execuția propriu-zisă. Având în vedere că termenul contractual pentru proiectare este de 24 de luni, inclusiv asistența tehnică pe perioada lucrărilor, muzeul nu are cum să fie gata mai devreme de finele lui 2023. Asta, evident, pur teoretic…