Subsecretar de stat de la USR, supervizor pentru Capitala Culturală. Fritz va face nominalizarea

Teatrul Național

Un subsecretar de stat de la USR, propus de Dominic Fritz, va superviza, de la Ministerul Culturii, cum merg pregătirile pentru Capitala Culturală 2023. Primarul Timișoarei va merge, la finele lunii, la București să discute cu Bogdan Gheorghiu problema TM2023.

Timișoara a avut noroc și va fi doar în 2023 capitală europeană a culturii. Până atunci, are șansa de a-și rezolva problemele, de a face cât de cât funcțională o infrastructură mai apropiată de secolul XXI și, foarte important, să asigure o finanțare consistentă pentru programul cultural. Sună bine, dar momentan nimic nu este clarificat. În ultimii ani, Asociația TM2021 a fost în centrul mai multor controverse.

Totul a culminat în vara lui 2020, când fostul primar Nicolae Robu a vrut să-și asigure controlul total al proiectului. A înființat un centru de proiecte în subordinea PMT și a forțat adoptarea unui nou statut pentru TM2021, care să-i asigure puterea absolută. Între timp, Robu a pierdut alegerile, centrul de proiecte nu e funcțional, iar instanța a decis că statutul nu a fost schimbat legal. Ce facem însă cu proiectul?

„Tema cea mai mare o să fie capitala culturală”

Primarul Dominic Fritz a preferat să nu se pronunțe public până acum pe tema capitalei culturale. A angajat-o totuși, pe post de consilier personal, pe Simona Fiț, despre care a spus, în prezentarea pe care i-a făcut-o, că „a coordonat procesul de elaborare a dosarelor de candidatură pentru Timișoara Capitală Culturală”. În rest, liniște.

DAcă nu ar fi fost confirmat cu Covid, Fritz ar fi trebuit să meargă în această săptămână la București, să discute cu diverși miniștri despre necesitățile Timișoarei. Unul dintre aceștia este Bogdan Gheorghiu, care a umplut, până acum, traista de promisiuni pentru capitala culturală. Practic însă, dinspre Ministerul Culturii n-a bătut decât vântul.

„O să discut despre Muzeul Revoluției, unde a fost lansată licitația pentru proiect tehnic. Vreau să mă asigur că acest proiect va include, de fapt, perspectivele timișorenilor și nu va fi făcut de nu știu cine, care nu cunoaște realitatea locală. Tema cea mai mare o să fie capitala culturală (…) Voi discuta finanțările pentru infrastructură culturală”, spune Fritz.

Fritz va propune pe cineva la minister

Asociația Timișoara 202(3) va fi un alt subiect. Proiectul ar urma să fie supervizat și de cineva din guvern. Mai exact, de un membru USR, propus de Dominic Fritz.

„Vom discuta și situația capitalei culturale, unde asociația o să joace un rol în aceste discuții, dar nu neapărat principal. Cred că trebuie să începem să ieșim dintr-o gândire în care Asociația TM2021 a devenit un scop în sine. Trebuie să ne întrebăm din nou cum putem să ne asigurăm că în 2023 facem o prezentare bună pentru țară și pentru Europa. Asociația poate juca un rol în asta, dar nu ea este personajul principal aici. Urmează să numim un subsecretar de stat pentru capitala culturală și înțelegerea în guvern este că această nominalizare va veni din partea USRPLUS. Voi propune pe cineva în curând”, a declarat edilul.

Potrivit statutului TM2021, „asociația are ca scop principal asigurarea Programului Timișoara capitală culturală europeană (Programul)” și „are ca scop pregătirea Programului, planificarea evenimentelor, asigurarea coordonării și punerii în practică a măsurilor necesară pentru derularea acestora”.

Ministerul Culturii și-a asumat, prin OUG 42 / 2019, câteva zeci bune de milioane de lei pentru infrastructura culturală a Timișoarei. Anul trecut, în bugetul MC, pentru programul cultural al orașului care se pregătea să devină Capitală Europeană, suma prevăzută era de exact 200.000 lei. Noroc că, între timp, a venit, pandemia. Din multe puncte de vedere.

About Post Author