Studii de fundamentare de 30.000 de euro pentru modernizare în Piața Victoriei
Pe foarte repede înainte, Primăria Timișoara vrea să găsească o firmă care să facă studii de fundamentare în vederea viitoarei amenajări a Pieței Victoriei și a unora dintre străzile adiacente. Dă peste 30.000 de euro, iar firmele interesate pot depune oferte până luni seară.
Primăria Timișoara vrea să găsească o firmă care să ofere „servicii de proiectare – faza studii de fundamentare pentru organizarea concursului de soluții cu tema «lucrări de amenajare și modernizare Piața Operei și străzi zona Cetate”.
Zona vizată include „esplanada Operă – Catedrala, Piața Iancu Huniade, străzile Lenau, Eminescu, Dr. N. Paulescu, JW Goethe, Alba Iulia, Mărășești, Ferdinand”. Contractul în sine înseamnă, potrivit caietului de sarcini, „elaborare studii de fundamentare necesare pentru organizarea studiului de soluții: documentație topografică, studiu topografic, studiu peisagistic, studiu geotehnic, studiu istorico-arhitectural de fundamentare și evaluare arheologică teoretică, expertiza tehnică asupra lucrării «Reabilitare Piața Victoriei, Timișoara (inclusiv a subsolurilor)»”.
Suma maximă oferită este de aproape 155.000 de lei, cu TVA, iar ofertele pot fi depuse până luni, 13 decembrie, la ora 23,30. Firma care va primi acest contract va avea la dispoziție 60 de zile pentru a întocmi documentația solicitată.
Urma un concurs de arhitectură
În februarie 2021, PMT a reziliat contractul de proiectare pentru reabilitarea Pieței Victoriei, încheiat în 2018 de fosta administrație. Acesta fusese încheiat cu o firmă din Brașov, care ar fi trebuit ca, în 60 de zile de la data semnării, să termine DALI. Nu s-a întâmplat însă aproape nimic din ce era prevăzut în caietul de sarcini.
„Documentația a fost revizuită de patru ori. În februarie 2019, la ultima predare, a fost tot neconformă și nu avea avizele necesare. În noiembrie 2019 proiectantul a cerut revizuirea contractului, dar fost refuzat. În octombrie 2020, Direcția de Dezvoltare a propus rezilierea contractului, vechea conducere nu a fost de acord, a rămas în sarcina mea”, declara, la începutul anului, primarul Dominic Fritz.
Tot atunci, edilul anunța și care sunt planurile. „Propunerea mea, pe care o să o fac consiliului local, este să prevedem un concurs de arhitectură pentru Piața Victoriei și străzile adiacente. Acest concurs să fie făcut astfel încât să-l finalizăm până anul viitor. În 2023 să lucrăm la proiectul tehnic, ca în 2024 să începem lucrările. Această idee de a nu lăsa reabilitarea acestei zone unei singure firme, ci de a face un concurs adevărat și de a veni cu ideea cea mai bună ar fi o premieră pentru Timișoara și este tot ce merită această zonă”, mai spunea Fritz.
„Zona nu este suficient promovată din punct de vedere turistic”
Contractul reziliat avea o valoare de 410.193 de lei, cu TVA. Documentația pentru care PMT vrea să plătească acum aproximativ o treime din suma respectivă va sta, probabil, la baza viitorului concurs de arhitectură. Între timp, pavajul din Piața Victoriei a fost „cârpit” pe ici, pe colo, dar, în mare parte, tot rău arată.
E cert că anul 2023, când Timișoara va fi capitală europeană a culturii, pavajul nu va putea fi reparat integral.
„În momentul actual, în condițiile deteriorărilor avansate suferite de monumentele istorice aflate în zona centrală (…) calitatea urbană a zonei este în scădere, prezentând disfuncționalități, scăderea numărului de turiști, ceea ce poate în timp la o scădere a potențialului turistic și potențialii turiști nu sunt conștienți de valoarea istorică a acestor monumente, marcate pe deplin prin lipsa activităților de restaurare și reabilitare din ultimii ani, la care se adaugă faptul că zona nu este suficient promovată din punct de vedere turistic, neexistând un sistem de semnalizare și orientare turistică adecvat”, mai scrie în caietul de sarcini al actualei proceduri organizate de PMT.