Studii de 300.000 de euro pentru Castelul Huniade. Șanse minime să înceapă șantierul înainte de 2021
1,4 milioane de lei dă Institutul Național al Patrimoniului pentru Castelul Huniade. Mai exact, pentru documentația care stă la baza restaurării și trebuie să fie gata până în octombrie 2020. CJ Timiș face apoi proiect și caută bani pentru șantierul propriu-zis. Castelul va „prinde” 2021 nedeschis pentru public.
CJ Timiș a aprobat, la finele lunii septembrie, un proiect referitor la Castelul Huniade, care intră într-un program de restaurare inițiat Institutul Național al Patrimoniului. „Am luat decizia de a demara acest proiect de consolidare, restaurare și punere în funcțiune a Castelului Huniade, prin programul național de restaurare. Am aprobat protocolul cu INP, care va scoate la licitație studiul de fezabilitate sau DALI pentru acest proiect (…)
Noi vom identifica sursele de finanțare pentru realizarea investiției propriu-zise. Cel târziu anul viitor vom avea documentația și conceptul de restaurare și de punere în valoare a Castelului Huniade, puse la dispoziție de INP. Vom urma mai departe cu proiectarea și execuția”, declara, imediat după vot, președintele CJ, Călin Dobra.
Licitație pentru studii de fundamentare la Castelul Huniade
Institutul Național al Patrimoniului s-a mișcat repede și, în mai puțin de două săptămâni de la votul din CJ, a scos deja la licitație pe SEAP „servicii de proiectare pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice, respectiv studii de fundamentare și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru lucrări de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade”. Suma pe care este dispus s-o plăteasă este de peste 1,4 milioane de lei, cu TVA. Ofertele sunt așteptate până în 6 noiembrie. Procedura aleasă este licitație deschisă. Contractul ar urma să fie încheiat pentru o durată de 10 luni.
În cazul în care licitația se termină fără contestații, iar contractul este încheiat înainte de 31 decembrie 2019, firma care îl va câștiga va avea termen până în toamna 2020 să ducă la bun sfârșit lucrarea. Urmează șantierul propriu-zis, care e puțin probabil să dureze câteva luni. Altfel spus, șansele ca în 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, Castelul Huniade să poată fi admirat de vizitatori în întregime sunt cam zero.
Un șantier de 13 ani
În această vară a fost semnată recepția pentru consolidarea aripii de nord-vest. Șantierul, finanțat din bugetul CJ Timiș, a durat nu mai puțin de 13 ani și a costat în jur de 12 milioane de lei. Recepția a fost amânată de vreo patru ori și s-a făcut doar după o expertiză plătită din bani publici, însă rezultatele acesteia sunt încă ținute la secret de proprietarul clădirii. În vara lui 2016, niște fotografii postate pe rețelele de socializare arătau dezastrul din vechea sală a cavalerilor, unde plouase ca afară.
Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a fost sâmbătă la Timișoara. Nu s-au făcut declarații oficiale. „În cazul Castelului Huniade, licitația pentru studiul de fezabilitate va fi disponibilă cât de curând pe platforma publică de licitații, SICAP. Documentele au fost deja încărcate, așteptând doar validarea. Am stabilit cu domnul ministru ca acesta (SF-ul – n.r.) să fie finanțat prin Institutul Național de Patrimoniu. Am reușit astfel să degrevăm bugetul județului de o cheltuială”, a scris șeful CJ, Călin Dobra, pe Facebook. Documentele au fost deja validate, iar licitația este în derulare.